Oprezno trgovanje na azijskim burzama, ulagači čekaju izvješća središnjih banaka

Pixabay.com
Burza, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Na većini azijskih burzi cijene dionica su porasle, no trguje se oprezno. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, porastao je u 7:00 sati za 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks bio veći za 0,8 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,2 posto. U Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, između 0,1 i 0,2 posto.

Prošloga su tjedna cijene dionica na svjetskim burzama pale jer su nakon dobrih gospodarskih pokazatelja iz američkog gospodarstva splasnule nade da će Fed smanjiti kamate u lipnju.

Izgledi za to spali su ispod 50 posto, pa se sada špekulira da bi proces smanjenja kamata u SAD-u mogao započeti u srpnju 2024. godine. No, to će ovisiti o daljnjim gospodarskim pokazateljima, ponajviše o inflaciji, prenosi Hina.

Stoga će ovoga tjedna u fokusu ulagača biti izvješće o potrošačkim cijenama u SAD-u u ožujku. Procjenjuje se da je temeljna stopa inflacije, bez cijena energije i hrane, blago pala na 3,7 posto, s 3,8 posto mjesec dana prije.

Ovoga će tjedna u fokusu ulagača biti i sjednice niza središnjih banaka u regiji – Južne Koreje, Novog Zelanda, Tajlanda i Filipina.

Od svih se očekuje da će ostaviti kamatne stope nepromijenjene, a možda bi, špekulira se, ulagače mogla ugodno iznenaditi južnokorejska središnja banka koja bi mogla smanjiti kamate, s obzirom na to da inflacija u toj zemlji popušta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari