S&P 500 dosegnuo novi rekord, rastu i azijske burze

Pixabay.com
Burza, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks porastao drugi dan zaredom, dosegnuvši novu rekordnu razinu, što se ponajviše pripisuuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Dow Jones je porastao 0,34 posto, na 38.791 bod, S&P 500 1,03 posto, na 5.157 bodova, a Nasdaq indeks 1,51 posto, na 16.273 boda.

Novi rekord S&P 500, piše Hina, objašnjava se rastom cijena dionica u tehnološkom sektoru, ponajviše proizvođača čipova jer ulagači očekuju da će potražnja za čipovima potrebnima za razvoj umjetne inteligencije ostati snažna.

U fokusu ulagača bio je i nastavak izvješća predsjednika FED-a Jeromea Powella u Kongresu. Ponovio je da čelnici FED-a žele biti sigurni da će inflacija i dalje slabiti prema ciljanoj razini od dva posto prije nego što odluče smanjiti kamatne stope, ali da se ta odluka bliži.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, prateći rast Wall Streeta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati u plusu oko jedan posto, pa je na putu tjednog dobitka od dva posto.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks je porastao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu rasle između 0,3 i 1,5 posto.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari