Burzovni indeksi na Wall Streetu rastu nakon poruke čelnika FED-a

Burza, Foto: Anna Nekrashevich/Pexels

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi porasli, nakon dva dana pada i nakon što je predsjednik američke središnje banke, Jerome Powell, poručio da se neće žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa.

U fokusu ulagača bilo je izvješće predsjednika FED-a u Kongresu u kojemu je poručio da je inflacija znatno popustila, nakon što je u 2022. dosegnula najviše razine u 40 godina, ali da čelnici FED-a žele biti sigurni da će nastaviti slabiti prije nego što odluče smanjiti kamatne stopa.

Dow Jones porastao je 0,20 posto, na 38.661 bod, S&P 500 0,51 posto, na 5.104 boda, a Nasdaq indeks 0,58 posto, na 16.031 bod.

U devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, piše Hina, cijene su dionica jučer porasle, a najviše u uslužnom i tehnološkom sektoru, oko jedan posto.

Na kineskim burzama i u Tokiju cijene dionica su u četvrtak pale jer su splasnule nade u daljnje gospodarske poticaje, dok ostala tržišta prate rast Wall Streeta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 1,3 posto, a cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu između 0,3 i 0,9 posto. U Južnoj Koreji i Australiji porasle su, pak, između 0,1 i 0,3 posto.

Na samom početku trgovanja Nikkei indeks dosegnuo je novu rekordnu razinu, no nakon napisa u medijima da bi japanska središnja banka uskoro mogla početi ukidati neke poticajne mjere, indeks je znatno pao.

Pale su i cijene dionica na kineskim burzama jer su nakon dobrih gospodarskih pokazatelja splasnule nade da će vlasti uvesti snažne poticajne mjere.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari