Podaci o tržištu rada podigli cijene dionica na Wall Streetu

Wall Street, Foto: Foxandbird/Pexels

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle jer su novi podaci pokazali da se američko tržište rada “hladi”, što je ojačalo špekulacije da će Fed uskoro smanjiti kamatne stope.

Dow Jones je porastao 0,85 posto, na 39.387 bodova, S&P 500 0,51 posto, na 5.214 bodova, a Nasdaq indeks 0,27 posto, na 16.346 bodova.

Ulagače su ohrabrili podaci s američkog tržišta rada. Prošloga je tjedna, naime, broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao za 231.000, više nego što se očekivalo i više nego prethodnih tjedana.

To je, pojašnjava Hina, loša vijest u gospodarskom i socijalnom smislu, no “hlađenje” tržišta rada znači da bi uskoro mogla oslabiti inflacija, što bi američkoj središnjoj banci otvorilo prostor za smanjenje kamatnih stopa.

I dok pokazatelji s tržišta rada podržavaju nadu ulagača u popuštanje monetarne politike, važniji podaci o inflaciji, točnije o potrošačkim i proizvođačkim cijenama u travnju, bit će objavljeni idućeg tjedna.

Osim nade u smanjenje kamata, podršku tržištu pružaju i poslovni rezultati kompanija. Dosad je više od 400 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestilo o rezultatima u prvom tromjesečju, pri čemu ih je oko 77 posto nadmašilo očekivanja po pitanju zarada.

I na većini azijskih burzi u petak su cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati u plusu 0,7 posto, pa je na putu dobitka u ovom tjednu od oko jedan posto.

Jutros je japanski Nikkei indeks porastao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu rasle između 0,5 i 1,7 posto. U Šangaju su, pak, blago pale.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari