Nafta poskupjela za preko dolar po barelu nakon izraelskog napada na Iran

Pexels.com
Naftni tanker, Foto: Pexels.com/Maahid Photos

Cijene nafte porasle su u petak jer su izvješća da je Izrael napao Iran uzburkala tržišta i potaknula zabrinutost da bi opskrba naftom na Bliskom istoku mogla biti prekinuta.

Referentni ugovori porasli su za više od tri dolara tijekom noći. Na jutrošnjem trgovanju, terminske pogodbe za naftu Brent veće su za 1,40 američkih dolara ili 1,61 posto, te iznose 88,51 dolar po barelu. Američki West Texas Intermediate (WTI) ugovor veći je za 1,38 dolara ili 1,68 posto, te iznosi 83,48 dolara po barelu.

Izrael je u petak pokrenuo napad na iransko tlo, rekli su izvori Reutersu, što je prijeti povući regiju dublje u sukob. Iranski mediji izvijestili su o eksplozijama, ali je iranski dužnosnik rekao za Reuters da su ih uzrokovali sustavi protuzračne obrane. Državni mediji navode da su oborena tri drona iznad središnjeg grada Isfahana.

“Rastuće premije za geopolitički rizik prevode se u okruženje bez rizika u ovom trenutku s povećanim rizikom od prekida opskrbe naftom barem kratkoročno”, rekao je Kelvin Wong, analitičar OANDA-e u Singapuru.

Daljnja eskalacija [sugerira] da će odmazda milo za drago između obje strane trajati dulje. Iranski protunapad predstavlja značajne rizike za širenje sukoba na regionalni i potencijalno bi mogao dovesti u opasnost opskrbu naftom. Cijene nafte mogle bi ostati podržane u međuvremenu jer će se napetosti nastaviti zagrijavati”, rekao je Jun Rong Yeap, tržišni strateg u IG-u, u Singapuru.

Prošlog vikenda Iran je lansirao stotine bespilotnih letjelica i projektila u osvetničkom napadu nakon navodnog izraelskog napada na kompleks njegovog veleposlanstva u Siriji. Većina bespilotnih letjelica i projektila oborena je prije nego što su stigli na izraelski teritorij, uz minimalnu štetu i žrtve.

Ulagači su pomno pratili reakciju Izraela na napade iranskih bespilotnih letjelica 13. travnja. Geopolitička premija rizika u cijenama nafte ovaj se tjedan smanjivala zbog percepcije da će svaka izraelska odmazda na napad Irana biti ublažena međunarodnim pritiskom.

U globalnoj opskrbi sirovom naftom, Venezuela je izgubila ključnu američku licencu koja je članici OPEC-a omogućila izvoz nafte na globalna tržišta. SAD je također najavio sankcije Iranu, još jednoj članici OPEC-a, koje su ciljale na njegovu bespilotnu letjelicu nakon napada dronovima na Izrael. Sankcije Iranu, međutim, isključuju njegovu naftnu industriju.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari