S&P 500 nastavlja padati, napad na Iran uplašio ulagače na azijskim burzama

Burze, Foto: Alesia Kozik/Pexels

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks pao peti dan zaredom jer je sve jasnije da američka središnja banka neće žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa i jer poslovni rezultati kompanija nisu baš impresivni.

Dow Jones porastao je 0,06 posto, na 37.775 bodova, dok je S&P 500 pao 0,22 posto, na 5.011 bodova, a Nasdaq indeks 0,52 posto, na 15.601 bod.

U prethodnih pet mjeseci najveća svjetska burza snažno je rasla jer su ulagači očekivali da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, počevši od lipnja.

No, sve je jasnije da središnja banka neće žuriti sa smanjenjem kamata jer je tržište rada i dalje snažno, gospodarstvo raste, a inflacija je još uvijek povišena. Zbog toga dužnosnici Feda poručuju da ne treba žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa.

Stoga se sada na tržištu novca procjenjuje da ima samo 15 posto izgleda za smanjenja kamata Feda u lipnju, a oko 42 posto u srpnju.

Indeksi su pod pritiskom i zbog solidnih, ali ne i snažnih kvartalnih poslovnih rezultata kompanija i banaka.

Tako je, primjerice, nakon zatvaranja Wall Streeta, cijena dionice Netflixa u produženom trgovanju pala oko četiri posto, nakon što je ta kompanija objavila poslovno izvješće.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica snažno pale, dok su cijene nafte i zlata porasle, kao i tečaj dolara, nakon vijesti da je Izrael ispalio nekoliko projektila na Iran.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati u minusu oko dva posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 2,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,4 i 1,8 posto.

Rano jutros, navodi Hina, ti su indeksi bili i dublje u minusu, neposredno nakon vijesti da su izraelski projektili u četvrtak kasno navečer pogodili iranski grad Isfahan.

“Vidimo masivno povlačenje iz rizičnijih investicija. Tržišta se plaše da je ovo početak lanca osvetničkih udara, što bi moglo izazvati veliku nestabilnost na Bliskom istoku”, kaže Khoon Goh, analitičar u australskoj ANZ banci.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari