Wall Street u padu, oporavak na azijskim burzama

Freepik.com
Burze, ilustracija, Foto: Freepik.com

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.

Dow Jones je pao 0,12 posto, na 37.753 boda, S&P 500 0,58 posto, na 5.022 boda, a Nasdaq indeks 1,15 posto, na 15.683 boda.

U prethodnih pet mjeseci najveća svjetska burza snažno je rasla jer su ulagači očekivali da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, počevši od lipnja.

No, sve je jasnije da američka središnja banka neće žuriti s tim jer je inflacija još uvijek povišena, a potrošnja i dalje znatno raste.

U utorak je predsjednik Feda Jerome Powell kazao da ove godine nije postignut napredak u spuštanju inflacije i da bi monetarna politika mogla ostati restriktivna dulje razdoblje.

Zbog toga se sada na tržištu novca procjenjuje da ima samo 16 posto izgleda za smanjenja kamata Feda u lipnju, a oko 46 posto u srpnju.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, nakon pada prethodnih dana.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati u plusu 0,6 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji rasle između 0,5 i 1,8 posto.

Rast indeksa, piše Hina, ponajviše se pripisuje korekciji cijena dionica nakon oštrog pada prethodnih dana, kada su tržišta bila pod pritiskom zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku i poruka iz američke središnje banke da ne treba žuriti sa smanjenjem kamata.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari