Na Europskom vijeću rasprava o padu konkurentnosti europskog gospodarstva

Hina/Epa
EU čelnici, Foto: Hina/Epa/Olivier Hoslet

Dvodnevni specijalni summit Europskog vijeća počeo je jučer u Bruxellesu a glavna tema današnje rasprave jesu financije i gospodarstvo. Na summitu sudjeluje i hrvatski premijer Andrej Plenković a lideri EU raspravljaju o padu konkurentnosti europskog gospodarstva u odnosu na glavne geopolitičke suparnike, Kinu, države Azije i SAD.

„Raspravljat ćemo o konkurentnosti. S europskim čelnicima, optimističan sam da će se usuglasiti vezano uz ambiciozne zaključke. Moramo postići novi dogovor o konkurentnosti. To je cilj“, istaknuo je Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća.

Zabrinutost za konkurentnost gospodarstva, prenosi hrt.hr, se temelji na činjenici da je zbog rata u Ukrajini europska industrija ostala bez jeftinog dotoka ruskih energenata, te na činjenici da Kina i Amerika posljednjih godina izdašnim i velikim državnim subvencija pomažu svoje tvrtke i gospodarstvo što im daje prednost u odnosu na europske. Američke tvrtke puno lakše dolaze do kapitala u odnosu na europske.

Europa ovisi o uvozu kritičnih sirovina. Postoji opravdana bojazan da bi Europa mogla zaostajati i u novim tehnologijama i u provedbi svojih zelenih politika.

Hina/Epa
Enrico Letta i predsjednik Vijeća EU, Charles Michel, Bruxelles, Belgija, Foto: Hina/Epa/Olivier Matthys

Današnja se rasprava temelji na izvješću od 147 stranica koju je sačinio bivši talijanski premijer i predsjednik Instituta Jacques Delors, Enrico Letta.

On vidi rješenje u produbljivanju unije kapitala, i stvaranju novog jedinstvenog tržišta u području telekomunikacija, energije i obrane.

No brojni analitičari iz različitih sektora naglašavaju da je EU previše normirana, u svim oblastima, te postaje i administrativno prekomplicirana. Među njima je i Daniel Srb, iz tvrtke D. S. Consulting d.o.o, koji je komentirao za Financije.hr nova EU pravila u sektoru električne energije.

„Mislim da smo mi svi upali u zamku prevelikog normiranja u EU upravo zato što je pojedinim propisima, koje je definirala EU, u fokusu zapravo bila zaštita tržišnog nadmetanja, a onda se došlo, zbog rata između Ukrajine i Rusije, u situaciju da se moraju upravo dezavuirati načela koja su definirana ranijim propisima. Sad se ide za tim da se nađe opravdanje da je to u određenim situacijama moguće i dopušteno. Mislim da je EU u cijelosti nametnula sebi prekomplicirane i prestroge propise i posljedica toga je pad konkurentnosti europskog gospodarstva u cijelosti“, rekao je Srb za Financije.hr.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari