Plenković: Ukloniti skrivene barijere na jedinstvenom tržištu EU

Hina
Premijer Andrej Plenković i predstavnik EU, Enrico Letta, Foto: Hina/Tomislav Pavlek/13. ožujak 2024.

Jedinstveno tržište EU mora se mijenjati te ići u smjeru poboljšanja konkurentnosti i uklanjanja skrivenih barijera za poduzetnike i kompanije. Europsko vijeće zaduženo je za izradu izvješća o budućnosti jedinstvenog tržišta, rekao je na okruglom stolu “Iskoristimo potencijal jedinstvenog tržišta”, bivši talijanski premijer i predsjednik Instituta Jacques Delors, Enrico Letta, koji će i raditi izvješće.

Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, naglasio je da bi izvješće trebalo biti gotovo u sljedećih nekoliko tjedana, a Letta će tijekom razgovora čuti i hrvatska stajališta o funkcioniranju jedinstvenog tržišta, odnosno kako službeni Zagreb gleda na cijeli proces.

“Unija mora imati na umu dugoročnu konkurentnost gospodarstva, temeljiti se na ravnopravnim uvjetima tržišnog natjecanja, potpunom korištenju i provedbi četiriju sloboda, kao i imati usklađenu primjenu i provedbu pravila EU-a”, poručio je premijer Plenković.

Istaknuo je da Hrvatska, uz digitalnu i zelenu tranziciju, posebno vodi računa o temi demografske revitalizacije, s obzirom na to da demografija predstavlja “bit opstanka” brojnih država članica, odnosno njihovih naroda.

Također, naglasio je Plenković, treba što više eliminirati fragmentaciju, odnosno ukloniti skrivene barijere za gospodarske subjekte te je poručio da treba stvarati privlačnu poslovnu klimu, uz jednake šanse svih subjekata, bez obzira na veličinu i snagu zemlje ili trenutak ulaska u Uniju.

Što su zemlje razvijenije, gospodarski snažnije i duže u Uniji, to su sofisticiranije u postavljanju skrivenih barijera. Uz bolji pristup financiranju i ulaganjima, moramo potaknuti konkurentnost našega gospodarstva”, ocijenio je Plenković.

Hina
Okrugli stol “Iskoristimo potencijal jedinstvenog tržišta”, na kojem je bilo riječi o budućnosti jedinstvenog tržišta, uz osvrt na dosadašnji uspjeh, prakse i izazove, Zagreb, Foto: Hina/Tomislav Pavlek

Kazao je i da je Hrvatska najmlađa članica EU, čiji gospodarski subjekti se još snaže i jačaju da bi bili što ravnopravniji na jedinstvenom tržištu EU-a, pritom apostrofiravši i sve krize s kojima se Hrvatska suočila u protekle četiri godine.

“Zato je pogled na jedinstveno tržište danas, nakon ovakvog zajedničkog hrvatskog, europskog i globalnog iskustva, bitno drugačiji nego što je bio prije pandemije covida-19. Bez socijalne kohezije društva, sama tržišna utakmica nema smisla”, ocijenio je Plenković.

Plenković je istaknuo da je za vrijeme hrvatskog članstva robna razmjena s Unijom povećana za 2,5 puta, s 18 na 46 milijardi eura.

“To pokazuje da su hrvatska poduzeća, pod utjecajem tržišnog natjecanja na jedinstvenom tržištu, konkurentnija i produktivnija no što su bila prije”, izjavio je Plenković.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan je rekao da je poboljšanje konkurentnosti “kamen temeljac” europske integracije, a tako i budućnosti jedinstvenog tržišta. Naveo je podatak Europske komisije po kojem 60 posto prepreka na jedinstvenom tržištu postoji više od 20 godina.

Za nas je ovo vrlo jasan poziv na akciju. Moramo otvoriti više tržišnih prilika za poslovanje. Nužno je nastaviti s uklanjanjem regulatornih prepreka, kao i spriječiti uvođenje novih prekomjernih administrativnih opterećenja“, istaknuo je Habijan.

Podsjetio je na novi akcijski plan Vlade RH za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja koji sadrži 67 mjera, provedbom kojih se planira izravno troškovno rasterećenje gospodarstva za 137 milijuna eura.

Okrugli stol je organiziralo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari