Hrvatska i Malta u zadnjem kvartalu 2023. imale najsnažniji rast BDP-a u Europskoj uniji

Freepik.com
Udio javnog duga u BDP-u, Foto: Freepik.com

Hrvatska je u četvrtom tromjesečju prošle godine zabilježila najsnažniji rast BDP-a u Europskoj uniji, pokazali su podaci europskog statističkog ureda, Eurostat.

BDP eurozone porastao je u razdoblju od listopada do prosinca za 0,1 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, istim tempom kao i u ljetnom tromjesečju, izračunao je Eurostat.

U EU gospodarska aktivnost porasla je u četvrtom tromjesečju na godišnjoj razini za 0,2 posto, nakon 0,1-postotnog rasta u razdoblju od srpnja do rujna.

Daleko najsnažniji rast aktivnosti na kraju prošle godine bilježile su Hrvatska i Malta, za 4,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine. U trećem tromjesečju hrvatski BDP porastao je za tri posto.

Slijedi Danska s rastom BDP-a u četvrtom tromjesečju za 3,1 posto na godišnjoj razini.

Aktivnost je u eurozoni i EU na kraju prošle godine stagnirala i u odnosu na treće tromjesečje, izračunao je Eurostat, snizivši procjenu za EU za 0,1 postotni bod.

U trećem tromjesečju BDP eurozone smanjio se također za 0,1 posto u odnosu na razdoblje od travnja do lipnja dok je u EU stagnirao.

Najveći rast BDP-a za dva posto na tromjesečnoj je razini bilježila Danska, a slijedi Hrvatska s 1,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

14 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari