Hrvatski BDP je prema CEIZ indeksu porastao za 3,2 posto u četvrtom tromjesečju 2023.

Freepik.com
Udio javnog duga u BDP-u, Foto: Freepik.com

Kretanje koincidentnog ekonomskog indeksa (CEIZ) sugerira da je hrvatsko gospodarstvo u četvrtom lanjskom kvartalu poraslo za 3,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ), iz kojeg ističu da bi ukupna godišnja stopa rasta BDP-a u cijeloj 2023. godini mogla iznositi 2,6 posto.

U prosincu 2023. CEIZ indeks je porastao za 1,34 indeksna boda u odnosu na isti mjesec 2022. godine, dok se istovremeno, u odnosu na studeni 2023., vrijednost indeksa smanjila za 0,16 bodova, prenosi Hina.

Ako se promatra ponašanje pojedinih komponenti indeksa, navode iz EIZ-a, veću vrijednost u prosincu 2023. u odnosu na isti mjesec prethodne godine su zabilježile tri komponente indeksa – broj dolazaka turista, prihod državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost i promet u trgovini na malo, dok je indeks obujma industrijske proizvodnje zabilježio smanjenje vrijednosti.

Istovremeno, u odnosu na studeni 2023. desezonirana vrijednost komponenti indeksa se u prosincu 2023. smanjila kod indeksa obujma industrijske proizvodnje i prihoda državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost, dok su preostale dvije komponente zabilježile povećanje mjesečne desezonirane vrijednosti.

“Opisano kretanje indeksa sugerira da se BDP u četvrtom tromjesečju 2023. u odnosu na isto tromjesečje 2022. povećao za 3,2 posto, što je najviša godišnja stopa rasta BDP-a zabilježena u nekom od tromjesečja 2023. godine. Ukupna godišnja stopa rasta BDP-a u čitavoj 2023. godini bi prema ovim procjenama iznosila 2,6 posto”, izvijestili su EIZ-ovi analitičari.

Ako se promatraju desezonirani podatci, dodali su, vrijednost BDP-a u četvrtom tromjesečju 2023. je prema procjenama temeljenima na kretanju CEIZ indeksa stagnirala u odnosu na prethodno tromjesečje.

Iz EIZ-a napominju da je mjesečna procjena stope rasta BDP-a na temelju vrijednosti CEIZ indeksa indikativna i da ju treba koristiti prvenstveno kao informaciju o tekućem stanju i smjeru kretanja poslovnog ciklusa u RH.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući tako preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari