Tržište električne energije u Europskoj uniji se mijenja: Intervencije su bile opravdane, ali…

Pixabay.com
REforme EU tržišta električne energije, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Europski parlament usvojio je reformski paket za tržište električne energije sredinom travnja čiji cilj je učiniti tržište električne energije u Europskoj Uniji stabilnijim, pristupačnijim i održivijim, te osigurati bolju zaštitu kupaca.

Nove mjere, definirane kroz izmjene Uredbe i Direktive, trebale bi zaštititi potrošače od nestabilnih cijena, ali uvode i mogućnost državnih intervencija u slučaju proglašenja cjenovne krize.

U situaciji vrlo visokih cijena i pod određenim uvjetima, EU može proglasiti regionalnu ili opću krizu cijena električne energije, dopuštajući državama članicama da poduzmu privremene mjere za određivanje cijena električne energije za mala i srednja poduzeća i energetski intenzivne industrijske potrošače.

Kupci će imati pravo pristupa ugovorima s fiksnom cijenom ili ugovorima s dinamičkom cijenom te da će dobiti važne informacije o opcijama na koje su se prijavili.

Dobavljačima ne bi trebalo biti dopušteno jednostrano mijenjati uvjeta ugovora. Zemlje EU mogu zabraniti dobavljačima da prekinu opskrbu električnom energijom ugroženih kupaca, pa i tijekom sporova između dobavljača i kupaca.

Daniel Srb, iz tvrtke D.S. Consulting d.o.o, koja se bavi energetikom, obnovljivim izvorima energije i energetskom učinkovitošću, za Financije.hr kaže da su ove mjere donesene na temelju iskustva EU nakon početka rata u Ukrajini i činjenice da je u tom trenutku došlo do radikalnih promjena cijena energije koje su bile i posljedica špekulativnih elemenata možda i više nego što je to bila stvarna potreba tržišta.

“Tada su države članice pribjegle donošenju odluka o utjecaju na cijenu odnosno administrativnom određivanju cijena pojedinih energenata, pa tako i kod nas u Hrvatskoj. Usudio bih se reći da je to bilo opravdano, iako nisam sklon državnim intervencijama u cijene i nisam sklon tome da se sufinancira bilo koja cijena bilo čega u normalnim prilikama”, kaže Srb za naš portal.

U izvanrednim okolnostima, kroz koje smo prošli, intervencije koje su se tada poduzimale na razini EU ali i koje je Vlada Hrvatske poduzimala, ocjenjuje Srb, pokazale su se potrebne i opravdane.

Mislim da smo mi kao zemlja i kao društvo prošli tu krizu jako dobro prošli zahvaljujući tim mjerama. Ja ipak nisam pristalica zadržavanja subvencioniranih cijena na način na koji je to pa i sada definirano, jer smatram da se time ubija isplativost primjene mjera energetske učinkovitosti i da to u normalnim prilikama nije dobro“, ističe Srb.

Na pitanje je li adekvatnije imati ovakva pitanja regulirana na europskoj razini ili je pak bolje da, u kriznim situacijama, svaka država djeluje shodno nacionalnim interesima, Srb smatra da je EU, na svim poljima, upala u zamku prevelikog normiranja, pa tako i u ovom.

“Mislim da smo mi svi upali u zamku prevelikog normiranja u EU upravo zato što je pojedinim propisima, koje je definirala EU, u fokusu zapravo bila zaštita tržišnog nadmetanja, a onda se došlo, zbog rata između Ukrajine i Rusije, u situaciju da se moraju upravo dezavuirati načela koja su definirana ranijim propisima. Sad se ide za tim da se nađe opravdanje da je to u određenim situacijama moguće i dopušteno. Mislim da je EU u cijelosti nametnula sebi prekomplicirane i prestroge propise i posljedica toga je pad konkurentnosti europskog gospodarstva u cijelosti“, kaže Srb za Financije.hr.

Ove nove mjere EU, sastavljene od uredbe i direktive, nakon odobrenja Parlamenta, Vijeće EU treba i službeno usvojiti da bi postale zakon.  

D.S. Consulting d.o.o.

Mrežnička 14, 31000, Osijek, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
83.344,48 (2022)
Broj zaposlenih:
2 (2022)

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari