EU mora osigurati i slobodu kretanja znanja i inovacija

Hina
Enrico Letta prilikom izrade Izvješća, boravio je u Zagrebu, 13.ožujak 2024., Foto: Hina/Tomislav Pavlek

Europskim izvozno orijentiranim malim poduzećima treba osigurati jedinstvene propise koji će regulirati njihovo poslovanje u cijeloj Europskoj uniji, a nužno je osigurati i slobodu kretanja znanja i inovacija, pokazalo je izvješće o budućnosti zajedničkog tržišta.

Izvješće, koje za Europsko vijeće radi bivši talijanski premijer i predsjednik Instituta Jacques Delors, Enrico Letta, trebalo bi ojačati jedinstveno tržište Europske unije i njezinu konkurentnost u natjecanju s gospodarstvima poput SAD-a i Kine.

„Malim i srednjim poduzećima trebalo bi ponuditi mogućnost novog, jedinstvenog regulatornog okvira, umjesto mnogobrojnih različitih propisa i poreznih okvira 27 zemalja članica. Nazvao bih to Opcijom 28, nekom vrstom pravne ‘propusnice’“, rekao je Letta, nakon što je u Bruxellesu predstavio nacrt prijedloga povjerenicima EU-a.

Mala i srednja poduzeća, podsjeća Hina, imaju do 250 radnika i promet do 50 milijuna eura i čine veliku većinu kompanija u Europi.

Izvješće predlaže daljnju integraciju unutar financijskog sektora EU i mogućnosti proširenja jedinstvenog tržišta koje trenutno nudi slobodu kretanja ljudi, usluga, kapitala i robe unutar Unije, navodi bivši talijanski ministar.

Također je predloženo i da se zajamči i sloboda cirkuliranja znanja i inovacija kako bi se potaknula razmjena širom Unije.

“Vrijeme je da se jedinstveno tržište pozabavi i nematerijalnim stvarima, poput podataka, obrazovanja, vještina, istraživanja, inovacija”, rekao je Letta.

Hina
Premijer Andrej Plenković i predstavnik EU, Enrico Letta, Foto: Hina/Tomislav Pavlek/13. ožujak 2024.

Kako bi se zajamčilo slobodno cirkuliranje znanja, izvješće, između ostalog, predlaže da se svim srednjoškolcima u EU omogući pristup plaćenom programu obrazovne razmjene, što si trenutno mogu priuštiti samo bogate obitelji.

„Prijedlog o slobodnom kretanju znanja ne bi zahtijevao izmjene ugovora EU, a time ni suglasnost svih država članica“, naglasio je Letta.

Cijelo izvješće bit će predstavljeno čelnicima EU na summitu idući tjedan. Slijedi šestomjesečna analiza, a Letta će u tom razdoblju obići 65 europskih gradova i sastati se s vladama, sindikatima, bankama, kompanijama i drugim zainteresiranim sugovornicima.

Podsjećamo, u sklopu izrade izvješća, Letta je sredinom ožujka posjetio Hrvatsku, kada se sastao s predsjednikom Vlade RH, Andrejem Plenkovićem i članovima Vlade RH. Tom prilikom je poručeno da se jedinstveno tržište EU mora mijenjati te ići u smjeru poboljšanja konkurentnosti i uklanjanja skrivenih barijera za poduzetnike i kompanije.

Unija mora imati na umu dugoročnu konkurentnost gospodarstva, temeljiti se na ravnopravnim uvjetima tržišnog natjecanja, potpunom korištenju i provedbi četiriju sloboda, kao i imati usklađenu primjenu i provedbu pravila EU-a”, poručio je premijer Plenković.

Istaknuo je da Hrvatska, uz digitalnu i zelenu tranziciju, posebno vodi računa o temi demografske revitalizacije, s obzirom na to da demografija predstavlja “bit opstanka” brojnih država članica, odnosno njihovih naroda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari