Europske kompanije nezadovoljne: Usluge u oblaku su ugrožene

Pixabay.com/AlfredMuller
Foto: Pixabay.com/AlfredMuller

Skupina europskih kompanija predvođena Deutsche Telekomom i Airbusom kritizirala je prijedlog EU-a kojim bi se Amazonu, Googleu i Microsoftu omogućio neograničen pristup europskom tržištu usluga u oblaku.

Belgija, aktualna predsjedateljica EU-a, predložila je program dodjele certifikata (EUCS) koji bi jamčili kibernetičku sigurnost usluga u oblaku i pomagali vladama i kompanijama pri odabiru sigurnog i pouzdanog dobavljača.

Program po novom prijedlogu više ne bi uključivao odredbu o suverenitetu, koja bi američke tehnološke kompanije obvezala na osnivanje zajedničke tvrtke odnosno na suradnju s kompanijom sa sjedištem u EU-u pri pohrani i obradi podataka o europskim korisnicima.

Novi belgijski prijedlog bit će tema sastanka stručnjaka za kibernetičku sigurnost članica EU-a, zakazanog 15. travnja 2024., a Europska komisija trebala bi objaviti plan o kibernetičkoj sigurnosti ove jeseni, prenosi Hina.

“Uključivanje odredbi o sjedištu u EU i o europskoj kontroli u glavni program nužno je kako bi se ublažio rizik od nezakonitog pristupa podacima na temelju stranih zakona”, navedeno je u pismo koje su potpisali Deutsche Telekom, Airbus i još 16 kompanija.

Ako te odredbe ne budu uključene, strane vlade mogle bi osigurati uvid u europske podate na temelju svojih zakona, poput američkog Cloud Acta ili kineskog Nacionalnog obavještajnog zakona, upozoravaju kompanije.

Američki tehnološki divovi žele pristup unosnom tržištu javne nabave usluga u oblaku, a EU strahuje od nezakonitog državnog nadzora i dominacije američkih tvrtki u segmentu usluga u oblaku.

Oznaka kibernetičke sigurnosti EU-a trebala bi slijediti primjer europske platforme za računalstvo u oblaku Gaia-X, koja je uspostavljena kako bi se smanjila ovisnost EU-a o američkim kompanijama i uključuje odredbu o suverenitetu, napominju europske tvrtke. Oznaka bi ujedno zaštitila od etablirane američke konkurencije europske kompanije koje pružaju usluge u oblaku, dodaju.

“Uklanjanje tih odredbi iz programa ozbiljno bi potkopalo održivost autonomnih europskih rješenja u računalstvu u oblaku – od kojih su mnoga još u razvoju ili su već dostupna na tržištu”, napisali su.

Pismo su, među ostalima, potpisali i francuska energetska grupa EDF, francuski pružatelj usluga u oblaku OVHcloud i talijanska Aruba, Dassault Systemes, njemački Ionos, Telecom Italia, austrijski Exoscale, francuska tehnološka kompanija Capgemini i Eutelsat.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari