EK odobrio 1,2 milijarde eura državne pomoći za europsku infrastrukturu za „oblak“

pixabay.com
EU odobrio novac za europsku infrastrukturu za „oblak“, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Europska komisija odobrila je do 1,2 milijarde eura državne potpore skupine zemalja EU, za europske projekte razvoja infrastrukture za računalstvo u oblaku, uz podršku niza “neizravnih partnera”, uključujući hrvatski Infobip.

Francuska, Njemačka, Mađarska, Italija, Nizozemska, Poljska i Španjolska najavile su 1,2 milijarde eura potpore za 19 “visoko inovativnih” projekata od “zajedničkog europskog interesa”, a njihova potpora trebala bi „otključati“ 1,4 milijarde eura privatnih ulaganja, navodi Komisija.

Projekte će realizirati 19 kompanija, prenosi Hina, uključujući francuski Atos i Orange, njemački SAP, Deutsche Telekom i Siemens, talijanski Fincantieri i Telecom Italia, mađarski 41G i španjolsku Telefonica Espana.

Kompanije će razviti softver otvorenog koda koji će distribucijom računalnih resursa blizu korisniku osigurati uvjete za brze usluge i time smanjiti potrebu za prijenosom velike količine podataka na centralizirane servere u oblaku, objašnjavaju u EK.

Uz softver, u planu je i razvoj kapaciteta za obradu podataka i alata za njihovo dijeljenje koji će servisirati tehnologiju za oblak i srodne usluge. 

Komisija naglašava da će u realizaciji sudjelovati i mala i srednja poduzeća, dodajući da će “dio šireg ekosustava” biti i više od 90 “neizravnih partnera”, uključujući i hrvatski Infobip, uz bok istraživačkim organizacijama i tvrtkama iz Belgije, Latvije, Luksemburga i Slovenije. 

Faza istraživanja, razvoja i početne primjene trebala bi trajati od 2023. do 2031., a prvi inovativni rezultat, referentna infrastrukktura otvorenog koda, očekuje se krajem 2027. godine, napominje Komisija.

U Bruxellesu predviđaju da će u tim fazama, izravno ili neizravno, prenosi Hina, biti otvoreno najmanje tisuću radnih mjesta s visokim kvalifikacijama i “puno više u fazi komercijalizacije.

Od 2018. godine Komisija je status zajedničkog europskog interesa odobrila šest projekta na području proizvodnje baterija, vodika, mikroelektronike i komunikacijske tehnologije.

3 Odgovora

  1. Hoće li Hrvatska nešto dobiti od toga da i naši političari napune džepove?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari