Svjetska banka priprema strategiju djelovanja u Hrvatskoj za idućih pet godina

pixabay.com
Osijek, arhiv Foto: Pixabay.com

Svjetska banka priprema petogodišnju strategiju djelovanja u Hrvatskoj čiji će temelj biti dijagnostičko izvješće, s ciljem utvrđivanja ograničenja i prilika koje Hrvatska ima na putu prema održivom i inkluzivnom rastu, rečeno je u utorak na sastanku predstavnika Svjetske banke i čelnika osječke gradske uprave.

Direktor Svjetske banke za Hrvatsku Jehan Arulpragasam kazao je nakon sastanka kako će to dijagnostičko izvješće biti temelj strategije za razdoblje od idućih pet godina, kojom Svjetska banka planira podupirati napore Hrvatske i hrvatske vlade, prenosi Hina.

Ističe kako su o tome do sada razgovarali s vlastima Rijeke, Splita, Zagreba i predstavnicima središnje državne vlasti, akademske zajednice i civilnog društva, kako bi bolje razumjeli izazove i situaciju u Hrvatskoj.

“Razgovarali smo o temama kao što su investicije, rast i poduzetništvo na osječkom području. Govorili smo o rastu zapošljavanja, potrebama za radnom snagom, javnim uslugama središnje i lokalne vlasti te njihovom financiranju”, rekao je Arulpragasam.

Dodao je kako se Svjetska banka u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama, fokusira na održivi razvoj koji uključuje smanjenje siromaštva i razvoj inkluzivnog društva.

Podsjeća da u Hrvatskoj u suradnji sa središnjom vlasti provodi pet projekata vrijednih oko 700 milijuna dolara, te osigurava tehničku i savjetodavnu pomoć središnjoj i lokalnoj vlasti u ostvarivanju razvojnih planova.

S obzirom na to da Svjetska banka priprema strateški okvir za razvoj Hrvatske za razdoblje od 2025. do 2030., osječka dogradonačelnica Jasenka Crnković kazala je kako su razgovarali o izazovima u upravljanju gradom, a teme su bile fiskalna decentralizacija, poticanje poduzetništva, stvaranje nove radne snage, stipendiranje učenika i studenata te uključivanje svih ranjivih skupina u društvu.

Veliki interes Svjetska banka pokazala je za investiciju američke tvrtke Jabil u poslovnoj zoni Nemetin.

“Sastanak nastavljamo po radnim skupinama, o temama fiskalne decentralizacije, upravljanja gradskom imovinom te privlačenju ulagača, a u proljeće iduće godine imat ćemo novi sastanak, o temi fiskalne decentralizacije”, rekla je Crnković.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari