Nafta poskupjela nakon procjena OPEC-a i EIA

freepik.com
Naftno polje, Foto: Freepik.com/atlascompany

Cijene nafte porasle su zbog pozitivnih mišljenja američke Uprave za energetsku informiranost (EIA) i Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) o globalnoj potražnji, potkrijepljenih industrijskim podacima koji pokazuju da su zalihe sirove nafte u SAD-u prošlog tjedna pale više od očekivanog.

Terminski ugovori nafte Brent porasli su za 50 centi, ili 0,6 posto, na 82,42 američka dolara, dok su terminske cijene američke West Texas Intermediate (WTI) nafte porasle za 62 centa, ili 0,8 posto, na 78,52 dolara.

EIA je povisila svoju prognozu rasta svjetske potražnje za naftom za 2024. na 1,10 milijuna barela dnevno, prethodno su predviđali da će potražnja iznositi 900.000 barela dnevno. OPEC je pak zadržao svoju prognozu o relativno snažnom rastu globalne potražnje za naftom u 2024.

Cijene su prošlog tjedna pale za više od dva posto, prenosi Reuters, nakon što su OPEC i njegovi saveznici rekli da će postupno ukinuti smanjenje proizvodnje počevši od listopada.

U međuvremenu, američke zalihe sirove nafte pale su za 2,428 milijuna barela u tjednu koji je završio 7. lipnja, prema podacima Američkog instituta za naftu.

Ulagači čekaju i izvješće o indeksu potrošačkih cijena u SAD-u i priopćenje o politici američke središnje banke (FED).

U Kini, najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte, potrošačka inflacija ostala je stabilna u svibnju 2024., dok su padovi proizvođačkih cijena ublaženi, što ukazuje da će Peking morati učiniti više kako bi podržao slabu domaću potražnju i neujednačen gospodarski oporavak.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari