Brent nafta pala ispod 80 dolara – prvi put od veljače

freepik.com
Naftna Platforma, Foto: Freepik.com/chandlervid85

Cijene nafte niže su u azijskom trgovanju u utorak, budući da su ulagači zabrinuti zbog mogućeg povećanja ponude, kasnije tijekom godine. 

Terminski ugovori sirove nafte Brent pali su 49 centi ili 0,63 posto te iznose 77,87 američkih dolara po barelu. Brent je pao ispod 80 dolara prvi put od 7. veljače. Terminski ugovori američke West Texas Intermediate (WTI) nafte niži su za 51 cent, ili 0,51 posto, te iznose 73,71 dolara i također je blizu najniže razine u četiri mjeseca nakon što je pao za 3,6 posto.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici predvođeni Rusijom, zajedno poznati kao OPEC+, u nedjelju su se složili produljiti većinu smanjenja proizvodnje nafte do 2025. godine, ali su ostavili prostora za postupno poništavanje dobrovoljnih rezova osam članica od listopada nadalje.

Cijene nafte su se u posljednje vrijeme suočile s dvostrukim udarom, s pričom o opskrbi koja je odmjerena smjernicama OPEC+ da se počnu smanjivati neka smanjenja proizvodnje od listopada 2024., dok uvjeti potražnje nisu bili dobro podržani slabijim proizvodnim aktivnostima u SAD-u nego što se očekivalo”, rekao je za Reuters tržišni strateg IG-a, Yeap Jun Rong.

Proizvodna aktivnost u SAD- u usporila je drugi mjesec zaredom u svibnju, s neočekivanim padom građevinskih troškova drugi mjesec u travnju zbog pada nestambenih aktivnosti – što bi se oboje moglo prevesti u slabiju potražnju za naftom i gorivom.

Analitičari kažu i da bi daljnja gospodarska slabost mogla dovesti do niže cijene nafte, te je moguće da će donje granice njezinog mjesečnog raspona doseći razinu od 72 dolara.

Znakovi slabljenja rasta potražnje utjecali su na cijene nafte posljednjih mjeseci, s podacima o potrošnji goriva u SAD-u, u fokusu. Prosječna cijena benzina u Sjedinjenim Državama niža je za 5,8 centi po galonu, te iznosi 3,50 dolara po galonu, prema podacima GasBuddyja.

Američka vlada bi tijekom dana objaviti podatke o zalihama i isporučenim proizvodima. Isporučeni proizvod, koji se smatra zamjenom za potražnju, pokazat će koliko je benzina potrošeno tijekom vikenda povodom Dana sjećanja, početka sezone vožnje u SAD-u.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari