Cijene nafte niže dok ulagači čekaju odluku američkog Feda

Freepik.com
Naftna spremišta, Foto: Freepik.com

Cijene nafte smanjene su u utorak, dok ulagači čekaju ključne podatke o indeksu potrošačkih cijena (CPI) za SAD i Kinu, kao i ishod sastanka američkih Federalnih rezervi (FED) koji bi trebao pokazati podatke o inflaciji te njenom utjecaju na tržišta nafte. Navedeni podaci bi trebali biti objavljeni u srijedu.

Terminski ugovori nafte Brent niži su za 13 centi, ili 0,16 posto, te iznose 81,50 američka dolara po barelu. Cijene terminskih ugovora za američku West Texas Intermediate (WTI) naftu manji su za sedam centi, ili 0,04 posto, te iznose 77,67 dolara.

Iako su cijene nafte u ponedjeljak porasle za oko tri posto, potaknute očekivanjima da će sezona ljetnih godišnjih odmora u SAD-u povećati potražnju za gorivom ovog ljeta, analitičari za Reuters ocjenjuju da je kratkotrajan jer ostaju izgledi da FED produži dosadašnje kamatne stope.

“Možda će biti potrebno više uvjerenja u cijene nafte za održiviji oporavak s kretanjem iznad razine od 83 američka dolara, s obzirom na to da širi trend cijena nafte i dalje naginje prema dolje s nizom viših vrhova od travnja”, rekao je tržišni strateg IG-a, Yeap Jun Rong.

Potencijalni nepovoljan makro pokretač cijena nafte mogli bi biti i podaci o inflaciji u Kini koji će također biti objavljeni sutra.

“Očekivane konsenzusne procjene traže daljnje usporavanje deflacijskog trenda kineskih tvorničkih cijena, ali ako brojke PPI razočaraju, to sugerira da spirala deflacijskog rizika ostaje ukorijenjena u Kini koja bi zauzvrat vjerojatno mogla vidjeti manju potražnju nafte”, rekao je viši tržišni analitičar OANDA, Kelvin Wong.

U međuvremenu, izvoz saudijske sirove nafte u Kinu treći mjesec zaredom također je izvršio dodatni pritisak na cijene.

Izgledi da će, ako WTI ostane ispod 79 dolara, SAD krenuti u izgradnju svojih strateških rezervi pružili su podršku cijeni nafte, posebno nakon objave da obnavljanje zaliha SAD želi završiti do kraja godine, te kupovati naftu po cijeni od oko 79 dolara po barelu.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari