Oprez na Wall Streetu i azijskim burzama uoči zasjedanja Feda

Foto: Kampus Production/Pexels

U opreznom trgovanju uoči dvodnevnog zasjedanja američke središnje banke i objave podataka o inflaciji u SAD-u, na Wall Streetu su na početku tjedna indeksi tek blago porasli.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je u ponedjeljak 31,15 bodova ili 0,08 posto, na 38.830 bodova, S&P 500 indeks za 0,06 posto, na 5.350 bodova, a Nasdaq indeks za svega 0,01 posto, na 17.134 boda.

Izvješće o inflaciji mjerenoj potrošačkim cijenama bit će objavljeno u srijedu, kada će završiti i dvodnedno zasjedanje Feda.

Američka središnja banka, podsjeća Hina, tada će objaviti svoje ažurirane ekonomske i monetarne projekcije, dok se očekuje da će kamatne stope zadržati na postoječoj razini.

No, investitori će tražiti signale kad bi središnja banka mogla početi snižavati kamatne stope, posebice zbog činjenice da su velike središnje banke, poput europske i kanadske prošloga tjedna počele popuštati monetarnu politiku.

Tržišni sudionici sve manje vjeruju da će Fed u rujnu spustiti kamatne stope, i to sa 68 na 50 posto nakon u petak objavljenog podatka o zapošljavanju u SAD-u u svibnju koje je bilo bolje od očekivanja.

I na azijskim se burzama u utorak trgovalo oprezno, pri čemu su vodeći burzovni indeksi imali različite predznake.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih oko sedam sati bio je u minusu 0,5 posto. Istodobno, japanski Nikkei i južnokorejski Kospi porasli su oko 0,3 posto, dok su kineske burze u minusu za oko 1,2 posto.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari