SAD prošle godine dobio 600.000 novih milijunaša

Pixabay.com
Američki dolar, Foto: Pixabay.com

Broj milijunaša u SAD-u prošle je godine porastao za 600.000 ljudi, pokazala je nova studija koju je napravila konzultantska kuća Capgemini.

Sjedinjene Američke države tako su, navodi CNBC, uvjerljivo premašile ostatak svijeta s porastom broja milijunaša za 7,3 posto.

Capgemini definira milijunaše kao one koji imaju barem milijun dolara imovine raspoložive za ulaganja, što znači da u to ne ulaze nekretnine ili vrijedni kolekcionarski predmeti.

Prema tom kriteriju, u Americi se trenutno milijunašima može smatrati čak 7,5 milijuna ljudi, a njihovo bogatstvo procjenjuje se na 26,1 bilijuna dolara. Ilustracije radi, dodajmo i kako SAD ima 333,3 milijuna stanovnika.

Broj Amerikanaca koji vrijede 30 ili više milijuna dolara lani je porastao 7,5 posto, na 100.000, a njihovo bogatstvo na 7,4 bilijuna dolara. Istovremeno, nameće se pitanje do kad će se taj trend nastaviti.

“Svjetski sukobi, izbori, kamatne stope i potencijalno usporavanje gospodarstva mogli bi usporiti i tempo stvaranja bogatstva”, rekao je Elias Ghanem, globalni voditelj Capgemini Research Institute for Financial Services.

Isto izvješće pokazalo je i kako je broj milijunaša diljem svijeta porastao 5,1 posto prošle godine, na 22,8 milijuna.

Njihovo zajedničko bogatstvo naraslo je na rekordnih 86,8 bilijuna dolara.

12 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari