Ruski milijarderi povećali bogatstvo za 72 miijarde dolara

Freepik.com
Foto: Freepik.com/Ilustracija

Najbogatiji Rusi povećali su svoje bogatstvo za 72 milijarde dolara u 2023. i ukupno su bogati 577 milijardi dolara, objavio je Forbes, dok je Vagit Alekperov, bivši predsjednik naftne kompanije Lukoil, sada najbogatiji čovjek u Rusiji. 

Alekperovljevo bogatstvo poraslo je s 20,5 milijardi dolara na 28,6 milijardi dolara u 2023., objavio je Forbes. Preuzeo je prvo mjesto u Rusiji od sada sedmoplasiranog Andreja Meljničenka koji se obogatio na gnojivima i čija je vrijednost pala s 25,2 milijarde dolara na 21,1 milijardu dolara.

Leonid Mihelson, šef ruskog proizvođača prirodnog plina Novatek, našao se na drugom mjestu Forbesa. Njegovo bogatstvo naraslo je za 5,8 milijardi dolara na ukupno 27,4 milijarde dolara.

Forbes je objavio da je u 2024. u svijetu rekordnih 2.781 milijardera. Brojka je za 141 osobu veća nego prošle godine. Prvih 20 s popisa drži većinu bogatstva, a Alekperov je sada 59. u svijetu.

„Bogatiji su nego ikad, ukupno vrijede 14,2 bilijuna dolara, što je povećanje od dva bilijuna dolara u odnosu na 2023.“, objavio je Forbes.

Forbes je 2021. godine, prije ruske invazije na Ukrajinu, procijenio ukupno bogatstvo ruskih milijardera na 606 milijardi dolara. Mnogi od njih, prenosi Hina, postali su meta zapadnih sankcija jer je Zapad nastojao kazniti predsjednika Vladimira Putina i njegove bliske suradnike zbog rata u Ukrajini. Njihovo ukupno bogatstvo palo je na 353 milijarde dolara u 2022. godini. 

Putin je više puta isticao da zapadne sankcije nisu uspjele uništiti rusko gospodarstvo i isticao da se rusko gospodarstvo prošle godine širilo brže, s rastom BDP-a od 3,6 posto, od bilo koje zemlje iz skupine G7 koje su uvelike odgovorne za sankcije.

Rusko gospodarstvo naglo se oporavilo nakon pada 2022., no rast se uvelike oslanja na državno financiranu proizvodnju oružja i streljiva za rat u Ukrajini, čime se prikrivaju problemi koji onemogućuju poboljšanje životnog standarda ruskog naroda.

Međunarodni monetarni fond (MMF) ove godine očekuje rast ruskog BDP-a od 2,6 posto, ali predviđa lošu prognozu za gospodarstvo u budućnosti zbog odljeva ljudi i nedostupnosti tehnologije.

Forbes je objavio i da se planetarna pjevačka zvijezda Taylor Swift pridružila se popisu svjetskih milijardera.

Američka pop zvijezda prvi je put ušla na Forbesov popis svjetskih milijardera s 1,1 milijardi dolara, zajedno s kreatorom ChatGPT-a Samom Altmanom s milijardom dolara. Vlasnici francuskog giganta luksuzne robe LVMH-a Bernard Arnault i njegova obitelj, na vrhu su ljestvice s procijenjenih 233 milijarde dolara.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari