Rusija: U protekle dvije godine povećalo se plaćanje ruskog izvoza u juanima za 86 puta

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/68/Moscow_RussiaCentralBank_M00.jpg/2048px-Moscow_RussiaCentralBank_M00.jpg
Središnja banka Rusije, Moskva Foto: Wikipedia Commons/Ludvig14

Plaćanje ruskog izvoza u juanima povećalo se u protekle dvije godine za 86 puta, rekla je guvernerka ruske središnje banke Elvira Nabiullina u intervjuu za državnu novinsku agenciju RIA, dodavši da kineska valuta sada čini trećinu platnih transakcija.

Povećala se i upotreba kineske valute u ruskom plaćanju uvoza, za osam puta, i juan također čini otprilike trećinu plaćanja, naglasila je Nabiullina.

“Naša inozemna gospodarska aktivnost vrlo aktivno prelazi na plaćanja drugim valutama, uz iznimku dolara, u prvom redu juanima”, rekla je ruska guvernerka.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu, Zapad je Moskvi uveo sankcije bez presedana i Rusija se okrenula drugim tržištima, posebice Kini, prenosi Hina.

Kinesko-ruska trgovina izražena u dolarima dosegnula je prošle godine 240,1 milijardu dolara, što znači da je njezina vrijednost uvećana za 26,3 posto u odnosu na 2022., prema podacima kineske carinske uprave.

Udio zemalja BRICS-a u trgovinskoj bilanci Rusije udvostručio se u posljednje dvije godine na gotovo 40 posto, rekla je Nabiullina.

U siječnju 2024. Rusija je preuzela predsjedanje proširenom skupinom BRICS, koja od ove godine, uz Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnoafričku Republiku, obuhvaća i Saudijsku Arabiju, Iran, Etiopiju, Egipat i Ujedinjene Arapske Emirate.

Rusija namjerava “proučiti mogućnosti aktivnije upotrebe nacionalnih i lokalnih valuta i alata plaćanja u prekograničnim transakcijama ako bi se smanjili negativni prateći efekti aktualnog svjetskog ekonomskog sustava u kojem dominira dolar”, citira agencija TASS savjetnika ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari