Iran i Rusija dogovorili trgovinu u rialima i rubljama

Freepik.com
Suradnja Irana i Rusije, Foto: Freepik.com/qalebstudio

Iran i Rusija finalizirali su sporazum prema kojem će u bilateralnoj trgovini ubuduće umjesto dolara koristiti rublje i riale, izvijestili su iranski državni mediji.

Sporazum je finaliziran tijekom sastanka guvernera središnjih banaka dviju zemalja održanog u Rusiji, navodi se u izvješću. Banke i gospodarski subjekti mogu sada, prenosi Hina, za poslovanje u domaćim valutama, koristiti infrastrukturu, uključujući međubankarske sustave, koji nisu SWIFT.

I Iran i Rusija pod američkim su sankcijama, podsjeća Reuters.

Članice Euroazijske ekonomske unije (EEU) na čelu s Rusijom potpisale su 25. prosinca s Iranom sporazum o slobodnoj trgovini.

Također, Rusija je objavila i da očekuje da će izvoz nafte i naftnih derivata u Europu činiti maksimalno četiri do pet posto ukupnih isporuka u 2023. godini, rekao je potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak.

Prethodno smo u Europu isporučivali od 40 do 45 posto nafte i naftnih derivata, a ove godine očekujemo da ta brojka neće biti veća od četiri do pet posto ukupnog izvoza”, kazao je Novak, prema izvješću novinske agencije TASS.

Ulogu glavnih odredišta izvoza preuzele su u aktualnim uvjetima Kina i Indija, dodao je ministar Novak, istaknuvši da udio Kine u izvozu iznosi 45 do 50 posto, napominjući da prije Rusija gotovo uopće nije izvozila u Indiju da bi u protekle dvije godine ukupni udio izvoza u Indiju porastao na oko 40 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari