Smanjene cijene nafte zbog slabije potražnje američkih potrošača

Pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte pale su tijekom azijskog trgovanja u ponedjeljak nakon što je istraživanje u petak pokazalo slabiju potražnju potrošača u SAD-u.

Globalne referentne terminske cijene sirove nafte Brent za isporuku u kolovozu niže su za 29 centi, ili 0,4 posto, te iznose 82,33 američka dolara po barelu. Terminski ugovori američke West Texas Intermediate (WTI) nafte za isporuke u srpnju također su niži za 29 centi, te iznose 78,16 američkih dolara po barelu. Ugovor za WTI s aktivnijom isporukom u kolovozu također je manji za 0,4 posto te iznosi 77,76 američkih dolara po barelu.

Ova cjenovna promjena uslijedila je nakon što je anketa pokazala da je raspoloženje američkih potrošača u lipnju palo na najnižu razinu u sedam mjeseci, prenosi Reuters, a kućanstva su zabrinuta za svoje osobne financije i inflaciju.

Međutim, oba referentna ugovora prošlog su tjedna porasla za gotovo četiri posto, što je najveći tjedni porast u postotcima od travnja.

“Prošlotjedni snažan porast potaknut je prognozama o snažnoj potražnji za 2024. od strane OPEC+ i IEA. Međutim, s obzirom na OPEC-ov interes za sirovom naftom, postoji određeni skepticizam oko OPEC-ovih prognoza”, rekao je za Reuters, Tony Sycamore, tržišni analitičar u IG-u, u Singapuru.

“Blage brojke povjerenja potrošača u SAD-u, u petak pokazuju da će otpornost američkih potrošača i američkog gospodarstva biti testirani dok kućanstva troše svoje ušteđevine kako bi se izborila s višim kamatama i pritiscima na troškove života”, dodao je Sycamore.

Također, kineska domaća proizvodnja sirove nafte u svibnju porasla je 0,6 posto na godišnjoj razini na 18,15 milijuna tona, prema podacima koje je objavio Nacionalni zavod za statistiku.

Proizvodnja od početka godine iznosila je 89,1 milijuna tona, što je 1,8 posto više nego godinu ranije. Nacionalni promet sirove nafte pao je 1,8 posto u svibnju u odnosu na istu razinu od prije godinu dana na 60,52 milijuna tona, s ukupnim prometom od 301,77 milijuna tona od godine do danas, što je 0,3 posto više nego prije godinu dana.

Industrijska proizvodnja zemlje u svibnju zaostajala je za očekivanjima, a usporavanje u sektoru nekretnina nije pokazalo znakove popuštanja, dodajući pritisak na Peking da podupre rast.

Ove podatke analitičari ocjenjuju uglavnom lošim, naglašavajući neravan oporavak drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.

Na geopolitičkom planu, zabrinutost zbog šireg bliskoistočnog rata ostala je prisutna nakon što je izraelska vojska u nedjelju rekla da bi intenzivirana prekogranična vatra libanonskog pokreta Hezbollah na Izrael mogla izazvati ozbiljnu eskalaciju, što bi moglo utjecati na tržišta nafte.

Tržišta u ključnom središtu trgovine naftom u Singapuru i drugim zemljama u regiji u ponedjeljak su zatvorena zbog državnog praznika.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari