Kinesko gospodarstvo ove se godine neće oporaviti

Pixabay.com
Burze, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u ponedjeljak pale jer su ulagače razočarali gospodarski pokazatelji iz Kine i jer su splasnule nade da će središnje banke ove godine agresivno smanjiti kamatne stope.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati u minusu 0,2 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks potonuo 2,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Šangaju skliznule između 0,1 i 0,5 posto. U Hong Kongu su, pak, blago porasle.

Na kineskim burzama vlada nesigurnost jer su ulagače razočarali podaci o rastu industrijske proizvodnje i investicija u svibnju koji su bili slabiji od očekivanog.

S druge strane, promet u trgovini na malo porastao je više nego što se očekivalo, no to nije osobito ohrabrilo ulagače jer je jasno da se nade u snažan oporavak drugog po veličini svjetskog gospodarstva ove godine neće ostvariti.

Uz to, kineska središnja banka ostavila je kamatne stope nepromijenjene, što je razočaralo one koji su se nadali novim poticajnim mjerama.

I na većini ostalih burzi u regiji, piše Hina, cijene su dionica jutros pale jer će, po svemu sudeći, američka središnja banka zadržati povišene kamatne stope dulje od predviđenog, s obzirom da se inflacija u SAD-u i dalje kreće znatno iznad ciljanih razina Feda.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari