Godišnje po članu kućanstva potrošimo 42,4 kg kruha i peciva

Pixabay.com
ilustracija, foto: Pixabay.com

Anketom o potrošnji kućanstva (APK) su prikupljeni i podaci o utrošenim količinama hrane i pića pa je u 2022. evidentirano da je po članu kućanstva godišnja potrošnja npr. kruha i peciva iznosila 42,4 kg, krumpira (svježega i zamrznutoga) 32,1 kg, svinjetine 17,6 kg, mlijeka 54,6 l, banana 13,0 kg, jabuka 11,6 kg, osvježavajućih pića 23,6 l, piva 17,4 l itd.

Anketni podaci o utrošenim količinama ne uključuju količine hrane i pića kupljene i konzumirane u ugostiteljskim objektima, upozoreno je u priopćenju Državnog zavoda za statistiku u četvrtak.

U istraživanju su sudjelovala privatna kućanstva izabrana metodom slučajnog uzorka, od kojih su se na temelju dnevnika o potrošnji te osobnog intervjua prikupljali podaci o izdacima kućanstva. Tajnost podataka zajamčena je Zakonom o službenoj statistici (NN, br. 25/20.). To znači da se podaci o pojedinom kućanstvu ne objavljuju niti je iz zbirnih podataka moguće prepoznati kućanstvo ili osobu koja je sudjelovala u istraživanju.
 
Kako je u godini provođenja istraživanja nacionalna valuta bila hrvatska kuna, svi podaci o izdacima prikupljeni su i iskazani u kunama. Struktura po skupinama izdataka prikazana je prema novoj Klasifikaciji osobne potrošnje prema namjeni – COICOP 2018 – te podaci za 2022. nisu potpuno usporedivi s podacima iz prethodnih godina zbog promjene u podjeli na glavne skupine izdataka i razlika u njihovu obuhvatu.

Više od četvrtine kućnog budžeta odlazi na hranu
 
Prema podacima Ankete o potrošnji kućanstva (APK), izdaci za osobnu potrošnju u 2022. iznosili su prosječno 110.446 kuna na godinu po kućanstvu. Najveći udio, prema skupinama izdataka, imaju izdaci za Hranu i bezalkoholna pića, 27,0 posto, a slijede ih izdaci za Prijevoz, 15,5 posto, te izdaci za Stanovanje, vodu, električnu energiju, plin i ostala goriva, 14,5 posto.

Izdaci za Odjeću i obuću imaju udio od 7,2 posto, za Informacije i komunikacije 6,3 posto, a za Namještaj, kućansku opremu i redovito održavanje kućanstva 6,2 posto. Sve ostale skupine izdataka u ukupnim izdacima kućanstva sudjeluju s udjelima manjima od 5,0 posto.

Osim podataka o izdacima, Anketom su prikupljeni i podaci o osnovnim trajnim dobrima kojima je opremljeno kućanstvo pa je u 2022. evidentirano da više od 99 posto kućanstava raspolaže hladnjakom, televizorom te strojem za pranje rublja. Automobil je imalo 78,6 posto kućanstava, mikrovalnu pećnicu 65,1 posto kućanstava, stroj za pranje posuđa 62,8 posto kućanstava, a klimatizacijske uređaje 55,1 posto kućanstava.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari