FED: Inflacija i dalje najveća financijska briga Amerikanaca

Pexels.com
Inflacija u SAD-u, Foto: Pexels.com/Karolina Grabowska

Inflacija je mučila američka kućanstva i u 2023. godini, čak i kad su cjenovni pritisci popustili, pokazalo je godišnje istraživanje američke središnje banke.

Većini Amerikanaca financijska situacija nije se promijenila u 2023., ali roditelji su zabilježili osjetno pogoršanje, rezultati su ankete provedene među 11.000 odraslih Amerikanaca u listopadu prošle godine.

Približno 72 posto ispitanika ocijenilo je osobnu financijsku situaciju dobrom. Time je njihov udio osjetno smanjen u usporedbi s 2021. godinom, za šest postotnih bodova, i pao je na najnižu razinu od 2016. U odnosu na 2022. manji je za jedan postotni bod.

Udio roditelja koji su bili u dobroj financijskoj situaciji smanjen je pak za pet postotnih bodova, i to u odnosu na 2022. godinu, spustivši se na 64 posto, najnižu razinu od 2015. kada je počelo prikupljanje podataka, prenosi Hina.

Inflacija je Amerikancima i dalje najveća financijska briga, pokazalo je istraživanje. Tako se njih 65 posto požalilo da su im visoke cijene pogoršale situaciju, iako se potrošačka inflacija više nego prepolovila, pala je na manje od četiri posto u vrijeme kada je istraživanje provedeno, s oko devet posto sredinom 2022. godine.

Trećina ih je rekla da su mjesečni prihodi njihovih obitelji porasli u protekloj godini, a 38 posto da im je i potrošnja porasla. Približno 63 posto odraslih reklo je da bi hipotetske hitne troškove od 400 dolara mogli pokriti gotovinom i njezinim ekvivalentom. Time je njihov udio ostao nepromijenjen u odnosu na 2022. godinu, ali je manji od rekordnih 68 posto u 2021.

Pokrivanje troškova najma stana bilo je prošle godine veći izazov nego godinu ranije, s obzirom na to da je 19 posto najmoprimaca reklo da su kasnili sa stanarinom u nekom trenutku. U 2022. njihov udio iznosio je 17 posto.

Troškovi najma rasli su daleko brže od potrošačkih cijena u cjelini pa je tako prosječna mjesečna stanarina lani porasla za 10 posto, na 1.100 dolara, navodi se u istraživanju.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari