Američki FED zadržao kamatne stope, upozorio na inflaciju

Pixabay.com
Američki dolar, Foto: Pixabay.com

Američka središnja banka (FED) zadržala je kamatne stope nepromijenjenima, ističući nedostatak daljnjeg napretka prema smanjenju inflacije.

Odluka je ostavila ključne stope na najvišoj razini u više od dva desetljeća, u rasponu od 5,25 posto do 5,5 posto, a na snazi su od prošlog srpnja.

Održavanjem visokih troškova zaduživanja FED se nada „ohladiti“ gospodarstvo i smanjiti pritiske koji guraju cijene, podsjeća BBC. No, s inflacijom u SAD-u koja se pokazala upornijom od očekivane, banka se suočava s pitanjima o svom sljedećem potezu.

Predsjednik FED-a, Jerome Powell, rekao je kako misli da je povećanje stope “malo vjerojatno”, ponovivši da dužnosnici žele veće povjerenje da se inflacija smanjuje prije nego što krene na smanjenje.

“To će doista ovisiti o podacima. Trebat će više vremena da se postigne ta točka ugode. Ne znam koliko će to trajati”, dodao je Powell.

FED je skrenuo pozornost na te trendove, ističući “nedostatak daljnjeg napretka” vraćanja inflacije na cilj.

Powell je rekao i da bi kreatori politika u drugim zemljama mogli brže od SAD-a smanjiti stope zbog zabrinutosti oko usporavanja gospodarstva.

Razlika između Sjedinjenih Država i drugih zemalja koje sada razmatraju smanjenje stope je u tome što one jednostavno nemaju rast kakav mi imamo. Trebamo biti strpljivi”, rekao je Powell.

U SAD-u su potrošačke cijene porasle 3,5 posto od ožujka prošle godine.

To je značajno niže u odnosu na stopu od 9,1 posto zabilježenu u lipnju 2022., ali je i dalje iznad FED-ovog cilja od dva posto, što je bilo više u posljednjih nekoliko mjeseci.

Više kamatne stope u SAD-u reflektiraju se u obliku skupljih hipoteka, zajmova za automobile i poduzeća te drugih dugova.

“Izjava izričito prepoznaje nedavno pogoršanje dinamike inflacije. Strpljenje je sada ključna riječ za Fed i rizik od manjeg ili nikakvog smanjenja kamata ove godine raste “, rekao je Brian Coulton, glavni ekonomist u ocjeni Fitch Ratings.

Analitičari, koji su očekivali da će banka početi snižavati stope, odgodili su svoje prognoze, a neki su čak istaknuli mogućnost povećanja kamata u SAD-u.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari