Banka Japana zadržala niske kamatne stope, jen na najnižim razinama od 1990. godine

pixabay.com
Novčanice japanskog Yena, Foto: Pixabay.com

Banka Japana zadržala je kamatne stope u rasponu od nula do 0,1 posto i istaknula uvjerenje da je inflacija na putu da trajno dosegne dva posto u nadolazećim godinama, signalizirajući i spremnost banke za povećanje troškova zaduživanja kasnije ove godine.

Ipak, nedostatak jasnih smjernica o budućem putu povećanja kamatne stope izazvao je pad jena, gurnuvši ga najnižu razinu u posljednje 34 godine od 156 jena za dolar, što je prema pisanju Reutersa, veoma blizu mogućnosti valutne intervencije.

Središnja banka Japana također se držala svojih smjernica iz ožujka o kupnji državnih obveznica, smanjujući očekivanja ulagača da bi bar tom intervencijom mogla usporiti pad jena.

“Oduzimanje valute sigurno je razočaranje zbog nedostatka smjernica od strane banke. Za mene nam tržište valuta govori da vjeruje da je politika Banke Japana previše labava i stoga je valuta tako slaba. Banka ima mogućnost učiniti nešto po tom pitanju promjenom svoje politike, a ako ne želi promijeniti politike, onda ne bismo trebali očekivati jačanje jena”, rekao je Rodrigo Catril, viši devizni strateg u National Australia Bank u Sydneyu.

Guverner japanske središnje banke, Kazuo Ueda, rekao je da iako su učinci kretanja jena obično bili privremeni, njihovi učinci na temeljnu inflaciju ne mogu se odbaciti, osobito ako su pogurali plaće.

“To ne znači da trebamo čekati dok ne postane jasan ishod pregovora o plaćama za sljedeću godinu. Ako možemo predvidjeti takav utjecaj, mogli bismo promijeniti politiku”, rekao je Ueda na brifingu za novinare nakon sastanka.

Ueda je rekao i da bi banka mogala dodatno podići stope ako postane uvjeren da će se porast plaća proširiti i potaknuti tvrtke na povećanje cijena usluga, čime bi se pokrenuo ciklus rasta plaća i cijena.

Kao znak svog rastućeg povjerenja u održivo postizanje ciljne cijene, središnja banka Japana je u svom tromjesečnom izvješću o izgledima naveo da se očekuje da će trend inflacije postupno rasti kako plaće i cijene rastu u tandemu.

Banka Japana sada očekuje rast BDP-a u fiskalnoj 2024. u rasponu od 0,7 do 1,0 posto, u odnosu na siječanjsku prognozu od 1,0 do 1,2 posto. Za fiskalnu 2025. godinu očekuje se da će rast iznositi između 0,8 i 1,1 posto, što je pad u odnosu na prethodne prognoze od 1,1 do 1,2 posto.

“Temeljna inflacija vjerojatno će biti na razini koja je općenito u skladu s našim ciljanim cijenama” od kraja 2025. do 2026., stoji u izvješću.

Procjena je, u usporedbi sa stajalištem iz prethodnog izvješća, da su izgledi za postizanje inflacije od dva posto postupno u porastu, iako uz određene neizvjesnost”.

Naglašavajući neizvjesnost u pogledu cjenovnih izgleda, novi podaci pokazuju da je temeljna inflacija u Tokiju, vodeći pokazatelj brojki u cijeloj zemlji, usporila mnogo više od očekivanog i pala ispod cilja središnje banke od dva posto u travnju.

U priopćenju, banka je navela i da će “izvršiti kupnju u skladu s odlukama donesenim na sastanku o politici u ožujku 2024.”, što nije eksplicitno kao što su bile smjernice iz ožujka. Neki analitičari tumače da ovakvo definiranje daje slobodu da se program kupnji državnih obveznica prilagodi.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari