Pada cijena nafte zbog očekivanja da će FED zadržati više kamatne stope

Pexels.com
Rafinerija nafte, Foto: Pexels.com/Tom Fisk

Cijene nafte su u padu treći put zaredom, zbog očekivanja da bi američke Federalne rezerve (FED) mogle dulje zadržati više kamatne stope u SAD-u zbog održive inflacije, što bi potencijalno moglo utjecati na potrošnju goriva u najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Terminski ugovori za naftu Brent niži su za 60 centi, ili 0,7 posto te iznose 82,28 američkih dolara po barelu, dok su terminske cijene američke zapadno teksaške srednje sirove nafte (WTI) niže za 64 centa, ili 0,8 posto. Njihova cijena je  78,02 dolara po barelu. 

Američki FED je nagovijestio u utorak da bi američka središnja banka trebala pričekati još nekoliko mjeseci, prenosi Reuters, kako bi osigurala da se inflacija doista vrati prema cilju od dva posto, prije nego što smanji kamatne stope.

Veći troškovi zaduživanja mogu usporiti gospodarski rast i pritisnuti potražnju za naftom.

Ulagači čekaju zapisnik s posljednjeg sastanka FED-a o politici i tjedne podatke o američkim zalihama nafte od američke Uprave za energetske informacije (EIA) koji bi trebali biti objavljeni tijekom dana.

Zapisnici Saveznog odbora za otvoreno tržište (FOMC) bit će pomno ispitani zbog FED-ove procjene neravne inflacije u prvom tromjesečju i tragova o vremenu i opsegu potencijalnih smanjenja kamatnih stopa u 2024.”, rekli su analitičari ANZ-a u izvješću.

Eurozona je gotovo obećala smanjenje stope 6. lipnja usred pozitivnijih gospodarskih izgleda. Predsjednica Europske središnje banke, Christine Lagarde, rekla je u intervjuu emitiranom u utorak da je “stvarno uvjerena” da je inflacija u eurozoni pod kontrolom.

Zalihe sirove nafte i benzina u SAD-u porasle su prošli tjedan, dok su destilati pali, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu (API) u utorak.

Uoči praznika Dana sjećanja ovog vikenda, kojim započinje vrhunac ljetne sezone vožnje u SAD-u, maloprodajne cijene benzina su smanjene i to četvrti tjedan zaredom. Cijene dizela u SAD-u, ključnog rafiniranog proizvoda za industrijski sektor i transport, također su pale.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari