Eurostat: Gotovo tri milijuna električnih osobnih automobila u EU

Pixabay.com
Električni automobil, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Broj električnih osobnih automobila, kojima je ovo jedini izvor napajanja, u zemljama EU-a dosegao je gotovo tri milijuna u 2022. godini, što je u usporedbi s godinom prije, kada ih je bilo 1,9 milijuna, povećanje od 55 posto, podaci su to Eurostata, statističkog ureda Europske unije.

Najveća godišnja stopa rasta u razdoblju od 2013. do 2022. zabilježena je između 2019. i 2020. godine, 85 posto. Nakon toga slijedi porast od 78 posto u 2021., u odnosu na 2020. godinu.

Prema Eurostatu, udio električnih osobnih automobila u ukupnom broju osobnih automobila porastao je s 0,02 posto u 2013. na 1,19 posto u 2022. godini.

Stručnjaci očekuju da će u nadolazećim godinama znatno porasti ukupni udio električnih osobnih automobila koji rade samo na baterije. Kao jedan od razloga za to naveli su zabranu prodaje novih automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem nakon 2035. godine u EU-u.

Zabrana je povezana s Indikatorom održivog razvoja o smanjenju emisije CO2 iz novih osobnih automobila, ističu iz Eurostata.

Ukupan broj osobnih automobila, na benzin ili dizel, uključujući hibride, ili na sve vrste alternativnih izvora energije, u posljednjih pet godina porastao je u gotovo svim članicama EU-a. Dosegao je gotovo 253 milijuna osobnih automobila u 2022. godini, što je za 14 posto više nego u 2013. godini.

U Luksemburgu je registriran najveći udio novih automobila, koji su stari dvije godine i manje, među članicama EU. Tamo je oko 18 posto svih osobnih automobila staro dvije godine ili manje. Nakon Luksemburga su Njemačka i Švedska, obje s po 15 posto, dok udio novih automobila u Belgiji, Irskoj i Austriji iznosi 13 posto.

S druge strane, najstariji osobni automobili, 20 godina ili više, registrirani su u Estoniji, njih 34 posto. U Rumunjskoj ih je 31 posto, u Finskoj je 30 posto, Poljskoj 29 posto i u Portugalu 26 posto.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari