Volvo prodao rekordan broj vozila u 2023. godini

Pixabay.com
Volvo, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Volvo Cars prodao je rekordan broj vozila u 2023. godini, priopćeno je u petak, no njegova stopa rasta se ipak smanjila prema kraju godine, a cijena dionice skliznula je u ranoj trgovini.

Broj automobila prodanih u jednoj godini porastao je prošle godine za 15 posto, na 708.716 vozila, naveo je Volvo, dodajući da je potražnja za potpuno električnim vozilima (EV) posebno velika i da je porasla za 70 posto od 2022. godine, prenosi Reuters.

Stopa rasta Volvo Carsa u prosincu 2023. je iznosila 4,6 posto u usporedbi s istim mjesecom 2022., pri čemu je u Europi porasla za četiri posto, u Kini pala za šest posto, a u SAD-u porasla za 23 posto.

Volvo Cars, koji je u većinskom vlasništvu kineskog Geelyja, zabilježio je pad cijene dionice za 1,4 posto na 30,49 švedskih kruna u petak, najnižu vrijednost svih vremena za tvrtku koja je izašla na burzu krajem 2021. Dionica je pod pritiskom od studenog nakon što je Geely pokrenuo prodaju 100 milijuna dionica Volva.

Analitičari su doveli u pitanje veliku usredotočenost Volva na električne automobile, tvrdeći da je cjelokupno tržište električnih vozila loše i podložno jakoj konkurenciji Tesle.

Potpuno električni i hibridni automobili u prosincu su činili 55 posto svih automobila prodanih u Europi, najvećem tržištu tvrtke, priopćio je Volvo Cars. Kompanija bi 1. veljače trebala izvijestiti o zaradi za razdoblje od listopada do prosinca i za cijelu godinu.

9 Odgovora

  1. Mi smo još uvijek regija koja je nedovoljno razvijena da se proširi korištenje električnih automobila, i koliko je god to više ekološki održivo, kada treba kupiti novu bateriju za vozilo-bit će svakako skupo…

  2. Tik uz Nijemce, uvijek bili vrhunski automobili. Ovo je sasvim očekivano i nimalo iznenađujuće.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari