Europska unija nije se odmakla od faze planiranja čistog vodika koji bi mogao spasiti klimu planeta

Pixabay.com
Primjene vodika, Foto: Pixabay.com

Čisti vodik nužan je za postizanje globalnih klimatskih ciljeva, ali EU još nije odmakao od faze ambicioznih planova, pokazala je studija.

Do kraja desetljeća EU bi trebao proizvoditi 10 milijuna tona zelenog vodika i uvoziti još 10 milijuna tona, prema planovima iz 2020. godine. Zeleni vodik trebao bi se proizvoditi elektrolizom, uz upotrebu struje iz obnovljivih izvora.

Da bi europska proizvodnja vodika dostigla zacrtani cilj, treba izgraditi 120 gigavata kapaciteta za elektrolizu, upozorila je konzultantska tvrtka PwC Strategy& u istraživanju objavljenom u ponedjeljak, prenosi HINA.

EU bi morao graditi elektrolizatore kapaciteta 20 gigavata godišnje, izračunali su. Trenutno je u pogonu samo 200 megavata, a postrojenja snage tri gigavata tek su u fazi gradnje odnosno financiranja.

Jaz između planova i njihove realizacije dubok je diljem svijeta, navodi se u studiji. Najavljeni su projekti od 840 gigavata, a u pogonu je samo jedan gigavat kapaciteta, dok je 15 gigavata u fazi financiranja odnosno gradnje.

Europa je na prvom mjestu u planovima, ispred Afrike i Latinske Amerike. Kina, Južna Koreja i Japan prednjače pak u realizaciji projekata. Azijski trio već ima “dvostruko veće proizvodne kapacitete u pogonu, odnosno u fazi financiranja i gradnje nego Europa”, naglasio je PwC.

Sjedinjene Države fokusirale su se na jeftiniji vodik, koji se proizvodi uz hvatanje i skladištenje ugljičnog dioksida.

“Kapitalno intenzivno tržište vodika još je u povojima, a u posljednje vrijeme suočilo se s visokim kamatama i poskupljenjem materijala”, rekao je koautor Dirk Niemeier.

Na potezu je politika, naglašava Niemeier.

“Najveća je prepreka nepostojanje velikih ugovora o nabavi, što koči financiranje, a time i završetak proizvodnih projekata. Preduvjet su pak za takve ugovore o nabavi subvencije koje će kompenzirati veće početne troškove u odnosu na fosilne alternative, po uzoru na struju iz obnovljivih izvora”, objašnjavaju autori istraživanja.

Problem je i nedostatna opskrba strujom iz obnovljivih izvora, napominju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari