Europska komisija istražuje Microsoftovo ulaganje u OpenAI

Foto: Andrew Neel/Pexels

Europska komisija odlučila je provjeriti tržišno natjecanje u virtualnom svijetu i na području generativne umjetne inteligencije, signaliziravši analizu Microsoftovog ulaganja u OpenAI.

“Virtualni svjetovi i generativna umjetna inteligencija brzo se razvijaju. Ključno je da ta nova tržišta ostanu konkurentna i da ništa ne stoji na putu rastu poslovanja i pružanju najboljih i najinovativnijih proizvoda potrošačima”, istaknula je europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager čije riječi prenosi Hina.

Komisija istražuje i Microsoftovo ulaganje u Open AI kako bi utvrdila podliježe li odredbi o spajanjima.

Tehnološki div uložio je 2019. godine milijardu dolara u OpenAI i deset milijardi dolara u ChatGPT prošle godine. Usprkos tome, tvrdi da nije vlasnik udjela u OpenAI-ju.

“Jedina je promjena što će Microsoft sada imati status promatrača bez prava glasa u odboru OpenAI-ja”, rekao je glasnogovornik kompanije.

Britanski regulator tržišnog natjecanja najavio je analizu Microsoftovog partnerstva s OpenAI-jem još početkom prosinca, istaknuvši da planira utvrditi mogući negativan utjecaj na natjecanje na tržištu aplikacija baziranih na umjetnoj inteligenciji.

Naime, uprava za tržišno natjecanje i tržište (CMA) sumnja da je to partnerstvo de facto rezultiralo Microsoftovim preuzimanjem kontrole nad OpenAI-jem.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari