Potres u svijetu umjetne inteligencije, smijenjeni izvršni direktor OpenAI-ja prešao u Microsoft

Pixabay.com
Microsoft - zgrada, Foto: Pixabay.com

OpenAI šokirao je svijet brzopoteznom smjenom suosnivača Sama Altmana s pozicije izvršnog direktora. Altman je za mnoge bio “lice” ChatGPT bota, a šturo obrazloženje potaknulo je nagađanja da je kompaniju ponovo podijelio profit.

Odbor OpenAI-ja Altmana je prošli petak smijenio s pozicije izvršnog direktora, ustvrdivši da je izgubio njihovo povjerenje. Njegov posao privremeno je preuzela glavna tehnička direktorica kompanije Mira Murati.

I ona je, piše CNN, napustila tu funkciju u rekordnom roku, a za novog izvršnog direktora izabran je Emmett Shear, bivši CEO Amazonovog streaming servisa Twitch.

U obrazloženju smjene članovi odbora rekli su samo da nije “uvijek bio iskren u komunikaciji”, ne preciziravši u čemu točno nije bio iskren, napominje BBC.

Takvo priopćenje nije zadovoljilo interes medija, pa BBC piše kako problem nije u novcu pošto se kompanija u listopadu približila vrijednosti od 80 milijuna dolara.

Navode, međutim, da je Altman prije nekoliko dana napisao da se ChatGPT teško nosi s “valovima potražnje” i da mora napraviti stanku u registraciji pretplatnika na najvišu razinu usluga.

Sam Altman nije trebao dugo čekati na novi angažman, pa je tako u ponedjeljak objavljeno kako prelazi u Microsoft, gdje će “pojačati njihove inovacije na području umjetne inteligencije”.

Zajedno s njim u Microsoft je prešao i Greg Brockman, još jedan suosnivač OpenAI-ja.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari