EU zastupnici žele jasnije označavanje meda, voćnih sokova, džema

Pixabay.com
Med, Foto: Pixabay.com

Europska unija mijenja svoja pravila označavanja količine šećera u medu, voćnim sokovima i marmeladama kako bi podatke o tim namirnicama učinila transparentnijim, a potrošači mogli donositi informirane i zdravije odluke.

Europski parlament je usvojio stajalište o reviziji takozvane „Direktive doručka“ s 522 glasova za, 13 protiv i 65 suzdržanih, prenosi Hina. Tom revizijom će se ažurirati pravila o sastavu, nazivu, označavanju i prezentaciji određenih prehrambenih namirnica, s fokusom na med.

Zastupnici EP-a slažu se da se na etiketi mora nalaziti zemlja iz koje med potiče. Dodaju da za voćne sokove, džemove, želee, marmelade i zaslađene kesten kaše na prednjoj etiketi mora biti navedena i zemlja podrijetla korištenog voća.

„Ako korišteni med ili voće potječe iz više od jedne zemlje, zastupnici žele da zemlje podrijetla budu navedene na etiketi silaznim redoslijedom prema udjelu koji čine u konačnom proizvodu“, priopćeno je iz EP.

Kako bi ograničili prijevare, zastupnici žele uspostaviti i sustav praćenja za lanac opskrbe medom kako bi potrošači pratili podrijetlo proizvoda. Žele i da EU formira referentni laboratorij za med kako bi poboljšao kontrolu i sustavnim testiranjem otkrio krivotvorenje.

Zastupnici predlažu da se oznaka „sadrži samo prirodne šećere“ dopusti za voćne sokove. Kako bi se zadovoljila rastuća potražnja za proizvodima s niskim udjelom šećera, preformulirani voćni sokovi mogu biti označeni kao “voćni sok sa smanjenim udjelom šećera”.

Također, nove tehnike koje uklanjaju prirodno prisutne šećere u voćnim sokovima, džemovima, želeima ili mlijeku ne bi smjele dovesti do upotrebe zaslađivača kako bi se kompenzirao učinak smanjenja šećera na okus, teksturu i kvalitetu konačnog proizvoda, kažu zastupnici EP-a. Dodali su da etikete namirnica sa smanjenim udjelom šećera, ne smiju sadržavati tvrdnje o pozitivnim svojstvima, poput dobrobiti za zdravlje.

Hrvatska zastupnica u EP-u Biljana Borzan istakla je važnost kontrola proizvoda. “Sve što plasirate na hrvatsko tržište mora biti u skladu sa zakonima i podliježe inspekcijskom nadzoru čak i dodatnim kontrolama, pa i prodavači koji prodaju svoje proizvode tako”, rekla je Borzan.

Hrvatski zastupnik u EP-u Tomislav Sokol napomenuo je da EU već ima pravila o označavanju meda ali smatra da ona nisu dostatna. „Kada uvozite miješani med iz treće države nije precizirano u kojem postotku meda se radi ni iz koje je države, te će uvoznici biti primorani označiti postotak meda iz trećih država“, rekao je Sokol.

Revizija tržišnih standarda EU za određene proizvode „Doručak direktive“ predložila je Europska komisija 21. travnja 2023. godine, za ažuriranje trenutnih standarda koji su stariji od 20 godina. Nakon glasanja u Strasbourgu Europski parlament, može početi pregovore o reviziji direktive s Vijećem EU-a, odnosno državama članicama, u kojima će dogovoriti konačne izmjene tih EU pravila.

Jedan odgovor

  1. Najveće muljaže su sa medom, sve i svašta se prodaje tako da podržavam da se uvede malo reda

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari