Neobičan način pakiranja hrane: Obitelj iz Zadra izrađuje omote od pčelinjeg voska

Privatna arhiva
Bee Omot, Foto: Privatna arhiva

Ana Bašić Alerić je prije dvije godine u rodnom Zadru počela raditi neobične omote za hranu od pčelinjeg voska. Sve je počelo kada je krenula tražiti ekološki prihvatljivo rješenje za pakiranje hrane svojoj djeci za školu jer nije htjela koristiti plastične folije ili kutije.

“Na internetu sam naišla na šarene omote pod imenom beeswax wraps. Ideja me je oduševila i odlučila sam ih napraviti kod kuće za svoju obitelj. Svugdje je pisalo koliko je to lako. No – nije bilo lako. A kada sam napokon bila zadovoljna s rezultatom, odlučili smo otvoriti obrt i pokrenuti mali obiteljski posao”, ispričala je za Financije.hr vlasnica Bee Omota.

Iako je posao službeno pokrenula prije dvije godine, Ana je cijelu godinu prije toga provela istraživajući, pripremajući, eksperimentirajući i usavršavajući svoje proizvode.

Omote izrađuje od tkanine koja se zagrije i na koju se nanosi rastopljena mješavina pčelinjeg voska, borove smole i jojobina ulja. Potrebno je par minuta da se mješavina osuši na tkanini, a nakon toga ostane zaštitni sloj koji je nepromočan. Osim što vosak tkaninu čini nepromočnom, štiti je i od mikroba. Jojobino ulje daje elastičnost, a smola potrebnu ljepljivost tako da kada se lagano zagrije dlanovima prianja uz različite oblike namirnica ili posuda.

Kada se hrana umota onda je potrebno lagani pritisnuti omot kako bi se istisnuo zrak između njega i namirnice, a nakon toga hrana ostaje zaštićena, ne isušuje se i duže traje.

“Najviše vremena mi ode na rezanje i pripremu tkanine, a sam postupak nanošenja voska na tkaninu sada ide prilično brzo”, rekla nam je.

Privatna arhiva
Bee Omot / Foto: Privatna arhiva

Kaže da jako pazi od koga nabavlja potrebne materijale jer želi da sve što koristi bude sigurno za kontakt s hranom. Vosak kupuje od pčelara iz Like i Zagorja, a tkanina, smola i jojobino ulje imaju i potrebne eko certifikate.

Dosta toga je poskupjelo u zadnjih par godina, što naravno utječe i na samu izradu omota, ali je odlučila da neće dizati cijenu svojih proizvoda jer želi da ostanu pristupačni svima koji su zainteresirani i koji bi voljeli imati ekološki prihvatljivo pakiranje za hranu. Mogu se koristiti za čuvanje voća, povrća, sira ili kruha. Mogu prekriti i posude različitih oblika s ostacima hrane ili posude s tijestom. U njima se mogu nositi sendviči u školu, na posao ili izlet. No, nisu dobri samo za hranu, korisni su i za pakiranje nekih drugih stvari kao što su, na primjer, kruti sapuni.

Hladna temperatura ne utječe na mješavinu koja je na njih nanesena pa ih nije problem staviti u frižider ili zamrzivač, a ne smeta im ni sobna temperatura, objasnila je Ana.

U svemu joj pomaže suprug i kaže da bez njega ne bi mogla raditi to što radi. Velika joj je podrška i većinu poslova zajedno odrađuju. No, za neke stvari su se podijelili kako bi sve što bolje napravili.

Prvo su omote planirali raditi za vanjsko tržište jer su smatrali da je Hrvatska premala za jedan prilično nepoznat proizvod. Ipak, iznenadila ih je potražnja kada su se predstavili na društvenim mrežama i počeli s prodajom u Hrvatskoj. Zadovoljni su jer je interes na domaćem tržištu dovoljno veliki da se održe i rastu dalje.

Privatna arhiva
Bee Omot / Foto: Privatna arhiva

“Kako je proizvod namijenjen kuhinji kupuju ih uglavnom žene, što smo i očekivali, ali sve češće nas iznenadi da i mlađi muškarci znaju čemu omoti služe i žele ih koristiti”, kazala je.

Omoti u prosjeku traju oko godinu dana ako se pravilno održavaju. Peru se ručno u hladnoj ili mlakoj vodi s malo deterdženta i brzo se suše, a kada se vosak istroši mogu se odložiti u kompost. Izrađuju ih u nekoliko dimenzija pa kupci mogu birati što im najviše odgovara ovisno o tome za što će ih koristiti.

“U osnovnoj ponudi imamo mali start paket po cijeni od 12 eura s tri omota dimenzija 15×15, 20×20 i 25×25 centimetara. Ti omoti su prikladni za manje namirnice i posude, a na zahtjev dosadašnjih kupaca u ponudu smo stavili i veliki omot 40×46 centimetara koji je za veće namirnice i veće posude”, otkrila nam je.

Na početku su ih prodavali isključivo preko interneta, a onda su krenuli na sajmove na kojima sada prodaju većinu svojih proizvoda.

“Sajmovi su izvrsna prilika da čujemo povratne informacije od kupaca, poslušamo njihove ideje, ali se i inspiriramo radom drugih obrtnika. Surađujemo i s desetak trgovina, uglavnom su to male galerije te suvenirnice jer su omoti originalan i praktičan poklon s kojim uvijek možete nekoga iznenaditi i razveseliti”, kaže Ana.

Osim novih veličina omota, nedavno su počeli raditi i kreme za kuhinjske daske na bazi pčelinjeg voska, a u fazi testiranja je i krema za održavanje torbi te drugih predmeta od kože.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari