U Međimurju počeo prvi Green Destinations Regional Training Event

Pixabay.com
EK natječaj za zeleni pametni turizam, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Međimurska županija domaćin je prvog Green Destinations Regional Training Eventa, a na trodnevnoj edukaciji o održivom turizmu, kojoj je pokrovitelj Hrvatska turistička zajednica (HTZ), u Svetom Martinu na Muri okupili su se domaći i inozemni turistički stručnjaci.

Ovaj se događaj, piše Hina, odvija u organizaciji globalne neprofitne organizacije Green Destinations, tvrtke koja je njihov zastupnik u Hrvatskoj – Tourism Lab i Turističke zajednice Međimurske županije, a njegovu je važnost prepoznalo i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

Kao prva regija u Hrvatskoj, koja je procijenjena održivom destinacijom te dobila certifikat Green Destinations i srebrnu medalju, Međimurje je odabrano za ovaj događaj.  

Župan Matija Posavec istaknuo zadovoljstvo što je Međimurje u ovom dijelu Europe primjer dobre prakse.

“Ova konferencija poslužit će nam ne samo da pokažemo zašto smo Green Destinations u Europi, već da pokažemo i kako smo došli do tog cilja, da bismo osnažili ne samo naše dionike, ustanove i pojedince, nego da bismo i druge regije, gradove i općine u Europi i svijetu primjerom dobre prakse mogli podučiti kako bi oni išli više u smjeru održivosti”, kazao je župan Posavec.

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula podsjetio je da su se dobivanjem Green Destinations certifikata obvezali da će raditi na edukaciji i na senzibilizaciji javnosti. Istaknuo je i da je Međimurska županija zahvaljujući ovom certifikatu dobila prije svega rejting, zbog čega se počela mijenjati struktura gostiju.

“Nemamo veliki porast broja gostiju, ali vidimo koja struktura gostiju se pojačano interesira za našu destinaciju i to je nama cilj – kvalitetniji gost koji je spreman više platiti uslugu zato što dolazi u održivu destinaciju. Izračunali smo da je u ovih sedam mjeseci, otkad smo dobili certifikat, PR efekt nekih 300 tisuća eura, a naš godišnji proračun je 600 tisuća eura”, naglasio je Grula.

Direktorica tvrtke Tourism Lab, Katarina Miličević, koja je ekskluzivni zastupnik Green Destinationsa u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini, naglasila je da je edukacija prvi operativni korak prema cilju da destinacije postignu cjelokupnu održivost.

“Ovo vidimo kao prvi operativni korak da Hrvatska kao turistička destinacija ostvari strateški cilj, a to je da postigne cjelokupnu održivost prostora, sustava, ljudi, financijsku održivost. Međimurje je impresivno, pogotovo jer govorimo o jednoj od četiri certificirane regije u svijetu što je veliki uspjeh, kako za Hrvatsku, tako i za Međimurje”, poručila je Miličević.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari