Luka Ploče – prva hrvatska luka sa Izvještajem o održivosti poslovanja

Val Grupa
Luka Ploče, Foto: Val Grupa

Luka Ploče d.d. objavila je svoj prvi Izvještaj o održivosti poslovanja za 2022. godinu, koji obuhvaća analizu vlastitog poslovanja i tvrtki u njenom vlasništvu – Luka Šped d.o.o., Pločanska plovidba d.o.o. i Pomorski servis d.o.o.

Luka Ploče je tako postala prva luka u Hrvatskoj koja je objavila ovu vrstu Izvještaja, iako za njih obveza ovog izvještavanja počinje tek za tri godine.

„Iako za nas obaveza ovako izvještavanja započinje tek 2026. godine za financijsku 2025. godinu, odlučili smo krenuti sad i time biti pozitivan primjer drugima. Mislim da to pokazuje našu odgovornost prema okolišu, radnicima i široj zajednici“, kaže Hrvoje Livaja, predsjednik Uprave Luke Ploče.

U izvješću, dostavljenom portalu Financije.hr, iz Luke Ploče ističu i ključna dostignuća u 2022. godini, poput rekordnih 5.567.686 tona prometa svih vrsta tereta i značajne investicije u zaštitu okoliša.  

U protekloj godini, Grupacija je uložila ukupno 22,1 milijuna kuna u modernizaciju i unaprjeđenje lučkih kapaciteta. Takvi investicijski napori usmjereni su prema povećanju konkurentnosti, efikasnosti i sigurnosti, a što je omogućilo i adekvatnu reakciju na globalnu krizu potaknutu ratom u Ukrajini.

Izvještaj prikazuje i utjecaj poslovanja Grupe Luka Ploče na društvo, okoliš i prirodne resurse, zajednicu u kojoj djeluju te radnike, a jasno prikazuje posvećenost tvrtke povećanju pozitivnih utjecaja u vlastitom vrijednosnom lancu.

„Svjesni smo da se promišljanje o dugoročnoj poslovnoj održivosti ne temelji isključivo na poslovnom financijskom rezultatu, već je važno upravljati utjecajima koje naše poslovanje ima na svijet oko nas. U izradi ovog izvještaja utvrdili smo glavne procese vezane uz upravljanje održivošću poslovanja te smo prepoznali potencijale za njihov daljnji razvoj i unapređivanje. Izrazito smo ponosni što su ulaganja realizirana proteklih nekoliko godina, osobito ona koja se odnose na zaštitu okoliša i bolju sinergiju s lokalnom zajednicom“, poručio je Livaja.

Uz objavu izvještaja, iz Luke Ploče također najavljuju nastavak ulaganja u moderne tehnologije i ekološku mehanizaciju te ambiciozne ciljeve smanjenja emisija stakleničkih plinova od 15 do 25 posto do 2030. i između 65 i 95 posto do 2050. godine.

13 Odgovora

  1. Luka Ploče je jedna ozbiljna i organizirana luka koja brine o ljudima i brodovima. Zato im svaka čast.

  2. Super, svaka čast. Kada je u pitanju hrvatska brodogradnja, obično samo čitamo o bankrotima i stečajima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari