Važnost zelene tranzicije za poduzetnike sve veća

Pixabay.com
Zelena energija, ilustracija Foto: Pixabay.com

Od početka rata u Ukrajini energetsko pitanje je postalo jedno od ključnih, a zelena energija od tog momenta dobiva još više na značaju kao obnovljivi izvor.

Zelena tranzicija je početkom ovog sukoba usporila, ali države se ne libe usmjeriti svoje programe ka ovoj vrsti energije, ta potaknuti poduzetnike da i oni to čine. To isto čine i institucije koje se bave ovom temom.

Istraživanje pod nazivom “Analiza spremnosti hrvatskih poduzeća na zelenu tranziciju za klimatsku neutralnost 2023”, ukazuje na stavove i raspoloženje poduzetnika kada je riječ o zelenoj tranziciji.

Analizu su radili HGK i Apsolon, i upoređivali je sa onom iz 2021. godine, i ona nam na početku donosi procjenu utjecaja zelene tranzicije na poslovanje.

Grafika: HGK, Apsolon

Prema rezultatima anketiranih poduzetnika, više od 60 posto ispitanika zelenu tranziciju percipira pozitivno ili izrazito pozitivno, dok je 2021. to činilo nula posto ispitanika.

Kako se dalje navodi 80 posto ispitanika slaže se s time da inovacije i tehnologije koje poduzetnici imaju namjeru razvijati su tehnologije vezane uz obnovljive izvore energije. Da zelena tranzicija neće imati utjecaj na njihovo poslovanje smatra svega deset posto ispitanika.

Visoki troškovi ulaganja u odnosu na povrat uloženog glavni je razlog što 64,5 posto ispitanika ne percipiraju zelenu tranziciju pozitivno.

Grafika: HGK, Apsolon

Percipirani utjecaj zelene tranzicije na trenutačno poslovanje ispitan je kroz samoprocjenu utjecaja zelene tranzicije na skali od izrazito negativnog do izrazito pozitivnog faktora u poslovanju, navedeno je u analizi.

“Prema rezultatima, zelena tranzicija većinski je percipirana pozitivno (47,5 posto ispitanika) te izrazito pozitivno (14,4 odsto ispitanika) ili slabo pozitivno (18,1 posto ispitanika), dok svega 5,6 posto odnosno 3,8 posto ispitanika zelenu tranziciju percipira negativno odnosno slabo negativno. Ostalih 10 posto ispitanika smatra da zelena tranzicija neće imati utjecaj na njihovo poslovanje, dok samo 0,6 posto ispitanika zelenu tranziciju percipira izrazito negativno”, pokazalo je istraživanje.

Na negativno percipiranje zelene tranzicije utiče još faktora, te 12,9 posto ispitanika smatra da ne posjeduje dovoljno znanja u tom području, a 9,7 posto ispitanika jednostavno nije zainteresirano za ulaganja takvog tipa.

Kao ostale razloge ispitanici su istakli ograničenost mogućnosti prelaska na zelenu tehnologiju s obzirom na djelatnost koju njihovo poduzeće obavlja.

5 Odgovora

  1. Svakako je zanimljivo vidjeti na koji način je najbolje koristiti obnovljive izvore energije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari