Vlada stavila HEP u isti položaj kao druge poduzetnike na tržištu električne energije

Edvard Šušak/Hina
Davor Filipović, Foto: Edvard Šušak/Hina/Arhiv

Vlada je u četvrtak izmijenila Uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu električne energije, tako da HEP stavlja u isti položaj kao i druge poduzetnike na tržištu električne energije.

Izmjenom opskrbljivači koji su članovi HEP grupe imaju pravo na nadoknadu razlike ugovorene i maksimalne cijene, vezane uz naknadu troškova električne energije za kupce kategorije poduzetništvo”, rekao je ministar gospodarstva Davor Filipović.

Pojasnio je da naknada ne može biti iznad cijene električne energije najviše u iznosu do 180 eura za megavatsat za period od 1. travnja do 30. rujna 2023. godine, a od 1. listopada 2023. do 31. ožujka 2024. najviše do 150 eura za megavatsat.

Time se opskrbljivači iz HEP grupe od 1. travnja 2023. stavljaju u isti položaj kao i ostali opskrbljivači u Hrvatskoj, vezano uz naknadu troškova električne energije za kupce kategorije poduzetništvo, kazao je ministar.

Izmjenama i dopunama uredbe, naglasio je, također se rješava problem visoke cijene tehnološke pare koja je za 12 poslovnih subjekata skočila sa 34 eura, koliko je bilo do listopada prošle godine, na 180 eura. Nadoknađuje im se 70 posto iznosa, odnosno malo više od 11,5 milijuna eura.

Procijenjena razlika povećanja cijene (na razini 12 poduzetnika) u razdoblju listopad 2022. – rujan 2023. iznosi nešto više od 16,55 milijuna eura, od čega bi maksimalno dodijeljeni iznos programa od 70 posto iznosio 11,59 milijuna eura.

Jedan odgovor

  1. Moram napomenuti da je ministar Filipović jedan od najboljih ministara koji je ikad zasjeo na ministarsku stolicu u ministarstvu gospodarstva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari