EPPO otkrio skupinu koja je bez PDV-a uvozila gorivo u Italiju iz Hrvatske

Pixabay.com
Akcija EPPO, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Koordiniranom akcijom Ureda Europskog javnog tužitelja (EPPO) u Napulju, Bologni i Rimu, razbijena je kriminalna skupina koja je navodno uvozila gorivo na talijansko tržište iz Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja sustavno izbjegavajući plaćanje PDV-a, objavio je EPPO na svojoj službenoj stranici.

Istraga, kodnog naziva “Fuel family”, dovela je do sudskih mjera protiv osam osoba. Nalog za zamrzavanje oko 300 milijuna eura također je izvršen protiv 59 osumnjičenih i 13 tvrtki za koje se smatra da sudjeluju u toj prijevari, navodi se na stranicama EPPO-a.

Prema istrazi EPPO-a, gorivo se uvozilo od dobavljača u Hrvatskoj i Sloveniji i iz drugih zemalja, a u lancu je sudjelovalo više od 40 trgovaca koji su zatim ‘nestali’ ne plativši porez.

Na vrhu tog lanca je tvrtka sa sjedištem u Rovigu i skladištem u Magenti, prenosi Hina. Većina goriva je, prema istrazi, dopremljena u to skladište, a ostatak distributerima. Zbog neplaćanja PDV-a skupina je mogla prodati gorivo po iznimno povoljnim cijenama.

Prema EPPO-u, nositelj prijevare je kriminalna organizacija s najmanje deset osumnjičenika, od kojih su neki i obiteljski povezani.

Petorici osumnjičenih određen je kućni pritvor, a trojica se moraju redovito javljati policiji. Osuđeni su za kazneno djelo prijevare s PDV-om, zločinačko udruženje i pranje novca.

Ova je shema generirala preko milijardu dolara pa je nanijeta šteta od 260 milijuna eura zbog neplaćenog PDV-a. EPPO sumnjiči spomenutu skupinu da je „oprala“ više od 35 milijuna eura nezakonitih sredstava koristeći bankovne račune tvrtki sa sjedištem u Mađarskoj i Rumunjskoj.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari