EOS Matrix: Nema dokaza da su podaci neovlašteno izneseni iz sustava naše agencije

Pixabay.com/AlfredMuller
Foto: Pixabay.com/AlfredMuller

Nakon što je Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP), nakon provedenog nadzora, agenciji za naplatu potraživanja EOS Matrix odredila novčanu kaznu od 5,47 milijuna eura zbog niza povreda Opće uredbe o zaštiti podataka, u petak nam je stiglo i priopćenje EOS Matrixa u kojem su odbacili navode o neovlaštenom iznošenju osobnih podataka iz njihove baze.

“Forenzička ispitivanja provedena od strane neovisne informatičke tvrtke utvrdila su kako se podaci dostavljeni AZOP-u značajno razlikuju od podataka koji se nalaze u EOS Matrix bazi podataka. Podaci koji su anonimno dostavljeni AZOP-u sadrže tri kategorije – ime i prezime, datum rođenja i OIB, ali ne sadrže financijske ili bilo kakve druge podatke vezane isključivo uz poslovne procese EOS Matrixa”, stoji u priopćenju.

Navedeno, napominju, potvrđuje da EOS Matrix nije izvor podataka koji su bili predmetom nadzora AZOP-a.

“S ciljem provjere i potvrde razine zaštite podataka i stabilnosti sustava informacijske sigurnosti EOS Matrixa, provedena je i neovisna forenzička analiza. Provedene kontrole sustava i poslovnih procesa pokazale su kako nema dokaza da su podaci neovlašteno izneseni upravo iz sustava EOS Matrixa”.

Naglasili su kako je od početka nadzornog postupka EOS Matrix u potpunosti surađivao s AZOP-om na transparentan način i dostavio svu traženu dokumentaciju u punom opsegu i u zadanim rokovima, te je bio na raspolaganju za sva potrebna pojašnjenja i dostavljanje dodatnih podataka.

“Od 2018. godine, EOS Matrix nositelj je certifikata informacijske sigurnosti ISO/IEC 27001:2013, koji je prepoznat kao jedan od najviših standarda međunarodne certifikacije u području informacijske sigurnosti i zaštite podataka. Također, naše tehničke i organizacijske mjere zaštite podataka vrlo su konkretne i jasno propisane internom dokumentacijom te su implementirane unutar društva”, ističu u EOS Matrixu i dodaju da namjeravaju iskoristiti sve pravne lijekove koje imaju na raspolaganju radi zaštite vlastitih legitimnih interesa.

Uz to, poduzet će sve ostale pravne radnje u cilju očuvanja svojih prava, zaštite reputacije Društva i svih njihovih dionika.

4 Odgovora

  1. Zbog kazne od 5,47 milijuna eura ispaštet ce građani koji su u njihovoj bazi podataka, kamata na otplatu duga ce ici u nebo, žalosno je da takve agencije uopće mogu biti legalne.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari