AZTN naplatio 281.836 eura kazne Keindl sportu zbog vertikalnog sporazuma o cijenama bicikala

Foto: Latam/Pexels

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) izrekla je novčanu kaznu Keindl sportu u visini od 281.836 eura (2,12 milijuna kuna) budući da je sa svojih 15 distributera na području Hrvatske sklopio zabranjeni vertikalni sporazum kojim su od 17. rujna 2013. do 1. lipnja 2018. godine, utvrđivane minimalne prodajne cijene CUBE bicikala.

Hina pojašnjava da su minimalne prodajne cijene tih bicikala utvrđivane na način da su distributeri prešutno pristali na provedbu jednostrane poslovne politike poduzetnika Keindl sporta, koja je imala protutržišni cilj utvrđivanja preprodajnih cijena CUBE bicikala te su istu poslovnu politiku primjenjivali u praksi.

Iz Agencije navode kako se utvrđivanje preprodajne cijene proizvoda, odnosno sporazum ili usklađeno djelovanje kojemu je neposredni ili posredni cilj ograničavanje prava kupca da slobodno određuje prodajnu cijenu proizvoda smatra teškim ograničavanjem tržišnog natjecanja.

“AZTN je u predmetnom postupku utvrdio da je Keindl sport na izričit način poticao svoje distributere da se pridržavaju maloprodajnih cijena iz predmetnih cjenika i obrazaca za prednarudžbe koje im je dostavljao prije početka nove modelske sezone”, stoji u objašnjenju odluke zajedno s informacijom da je spomenuta kazna već plaćena.

Tijekom nenajavljene pretrage poslovnih prostorija Keindl sporta, navodi se, pronađeni su dokazi o postojanju sporazuma Keindl sporta i 15 distributera kojim je, u svrhu neizravnog utvrđivanja preprodajnih cijena CUBE bicikala, bilo utvrđeno da se popusti na nove modele CUBE bicikala u sezoni ne odobravaju, odnosno da najveći dopušteni iznos popusta na nove modele CUBE bicikala u sezoni iznosi pet posto.

Pronađeni su, također, dokazi o izravnom sudjelovanju i doprinosu distributera Keindl sporta u provedbi njegove poslovne politike utvrđivanja preprodajnih cijena CUBE bicikala u praksi, na način da su Keindl sportu razotkrivali ili prijavljivali distributere koji bi u pojedinačnim slučajevima odstupili od cjenovne politike Keindl sporta, sporazuma o neodobravanju popusta ili o najvećem dopuštenom iznosu popusta na nove modele CUBE bicikala.

2 Odgovora

  1. Dogovor o namještanju “nepravednih” cijena je zakonom zabranjeno tako da su ih opravdano kaznili.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari