Britanski programeri tuže Apple za više od milijardu dolara

Pixabay.com/AlfredMuller
Foto: Pixabay.com/AlfredMuller

Više od 1.500 programera aplikacija u Velikoj Britaniji podiglo je u utorak kolektivnu tužbu protiv Apple-a “tešku” 785 milijuna funti, odnosno 1,34 milijarde dolara, zbog naknada za App Store.

CNN navodi da prihodi Apple-ovog uslužnog poslovanja, kojeg je dio i App Store, u posljednjih nekoliko godina ubrzano rastu i sada se kreću oko 20 milijardi dolara po kvartalu.

Međutim, provizije od 15 do 30 posto koje tvrtka naplaćuje nekim proizvođačima aplikacija za korištenje sustava plaćanja unutar aplikacije, kritizirali su programeri, a našle su se i na meti antimonopolskih regulatora u nekoliko zemalja.

Iz Applea su ranije isticali kako 85 posto programera na App Storeu ne plaća nikakvu proviziju, čime putem te aplikacije pomaže europskim programerima pristup tržištima i kupcima u 175 zemalja diljem svijeta.

Tužbu u Velikoj Britaniji pred Apelacionim sudom za konkurenciju pokrenuo je Sean Ennis, profesor u Centru za politiku tržišnog natjecanja na Sveučilištu East Anglia i bivši ekonomist u OECD-u, u ime 1.566 programera aplikacija.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari