Ekonomisti najvećih hrvatskih banaka podigli prognozu rasta BDP-a na 2,5 posto

pixabay.com
Novčanice, ilustracija Foto: Pixabay.com

Glavni ekonomisti najvećih hrvatskih banaka predviđaju da će rast BDP-a u ovoj godini iznositi 2,5 posto, a iduće ubrzati na 2,7 posto, dok bi inflacija trebala usporiti na 7 posto u ovoj godini te dodatno na 3,5 posto u sljedećoj, objavljeno je u publikaciji HUB Izgledi 1/2023, objavila je Hina.

Iz Hrvatske udruge banaka (HUB), koja objavljuje ovu publikaciju, podsjećaju da su glavni ekonomisti hrvatskih banaka lanjskog prosinca očekivali stopu rasta BDP-a od svega 1,3 posto u ovoj godini, uz raspon od jedan posto do 1,8 posto između najvećeg pesimista i najvećeg optimista.

U međuvremenu, navodi se, recesija je izostala, čak i ona “tehnička“, definirana kao dva tromjesečja zaredom bez rasta. Svi su korigirali svoje procjene za ovu godinu naviše, pa tako i glavni ekonomisti hrvatskih banaka, prenosi Hina. Očekuju rast po stopi od 2,5 posto, a raspon optimista i pesimista izrazito je uzak, između 2,4 posto i 2,6 posto.

Na rast će, prema ekonomistima, najviše utjecati investicije (za koje se očekuje rast od 5,1 posto) i izvoz roba i usluga (3,2 posto). Zatim slijede državna potrošnja, s očekivanom stopom rasta od 2,9 posto i osobna potrošnja s očekivanim rastom od 1,8 posto u ovoj godini. U publikaciji se ističe kako se razmjerno spor oporavak osobne potrošnje ne čini usklađen s očekivanim kretanjem realnih plaća. Snažan oporavak se po njima već dogodio budući da je prosječna neto plaća isplaćena u svibnju za travanj (1.122 eura) bila za 12 posto veća nego u istom mjesecu 2022.

“Korigiramo li nominalni rast za inflaciju u svibnju (7,9 posto), dolazimo do stope oporavka realnih plaća od gotovo četiri posto u odnosu na isti mjesec prošle godine”, ističe će u najnovijoj publikaciji HUB-a. Glavni ekonomisti predviđaju da će se takva kretanja nastaviti.

Foto: Phan Ngoc Anh/Pexels

Ističu i da gospodarski rast i kronični nedostatak radnika (stopa nezaposlenosti očekuje se na 6,6 posto) tjeraju plaće prema gore, a inflacija usporava. Prosječne cijene potrošača za cijelu 2023. očekuju se na sedam posto višoj razini u odnosu na prosjek 2022., a prosjek na prosjek godine za prosječnu nominalnu bruto plaću očekuju na 11,1 posto, što daje realan rast plaća od oko četiri posto na godišnjoj razini.

Tvrde i da, iako samo najveći optimist među ekonomistima banaka očekuje proračun opće države u skladu s vladinim planom (saldo -0,7 posto BDP-a), dok najveći pesimist prognozira deficit od dva posto, opća slika daljnje fiskalne stabilizacije pronašla je odraz u nastavku smanjenja omjera javnog duga i BDP-a. Približno uravnotežen saldo bilance plaćanja i kamatne stope, čiji se daljnji značajan rast ne očekuje, zaokružuju sliku iznimno stabilnog financijskog okružja u ovoj godini, smatraju ekonomisti.

Prognoziraju desetogodišnji prinos na državne obveznice na razini od 3,9 posto, što je neznatno više od trenutnih razina na tržištu odoko 3,7 posto. Pretpostavlja se da je aktualni ciklus rasta kamatnih stopa Europske središnje banke blizu svoga kraja, što znači da će se i inflacija postupno primiriti, navode.

Iduća bi godina mogla bi biti repriza ove. Glavni ekonomisti očekuju nastavak rasta po stopi od 2,7 posto, uz vrlo uzak raspon prognoza. Osobna potrošnja bi zbog smirivanja inflacije (prosjek 2024. godine 3,5 posto) i nastavka napete situacije na tržištu rada trebala povući snažnije nego ove godine, odnosno rasti po stopi od 3,2 posto, uz malo slabiji rast bruto investicija nego ove godine (3,9 posto), ali uz i dalje snažan rast izvoza roba i usluga (4,3 posto).

Fiskalne prognoze su nešto manje optimistične: 2024. je izborna godina i glavni ekonomisti mahom očekuju veći deficit nego ove godine.

Međutim, kod prognoza izvoza za 2024. došlo je do očitog razilaženja prognozera: najveći optimist očekuje rast po stopi od 6,5 posto, dok najveći pesimist prognozira rast po stopi od svega 2,5 posto. Iza takvog raspona prognoza izvoza kriju se donekle različite pretpostavke o kretanju europskoga gospodarstva.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari