HNB: Financijska imovina hrvatskih kućanstava povećala se za 2,3 milijarde eura

HNB
Hrvatska narodna banka; Foto: Božidar Bengez/HNB

Na kraju prvog tromjesečja 2023. godine, ukupna financijska imovina kućanstava iznosila je 80,9 milijardi eura, što je 0,8 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja, dok je u razdoblju od godine dana financijska imovina kućanstava porasla za 2,3 milijardi eura, navodi se u novom Statističkom priopćenju Hrvatske narodne banke (HNB) o statistici financijskih računa za prvo tromjesečje 2023. godine.

U priopćenju za Financije.hr HNB navodi da se uočavaju promjene u strukturi financijske imovine pri čemu je evidentno smanjenje gotovine i depozita kao najznačajnije stavke financijske imovine kućanstava uz istovremeno povećanje ulaganja u dužničke vrijednosne papire koje je u prvom tromjesečju kod kućanstava poraslo 1,5 milijardi eura, a odnosi se ponajprije na upis državnih obveznica Republike Hrvatske krajem veljače 2023. godine.

Financijske obveze kućanstava povećale su se na 22,4 milijarde eura, što je porast od 1,4 posto u odnosu na prosinac 2022. Ova kretanja, navode iz HNB-a za naš portal, rezultirala su povećanjem financijske netovrijednosti sektora kućanstava na 58,5 milijardi eura što je 0,5 procenata više nego na kraju prosinca 2022. godine.

Što se tiče gospodarstva, na kraju prvog tromjesečja 2023. godine, financijska imovina hrvatskoga gospodarstva iznosila je 401 milijardi eura, što je povećanje od 6,2 milijardi eura u tom tromjesečju, i povećanje od 31,8 milijardi eura u razdoblju od godine dana.

Istodobno, financijske obveze hrvatskoga gospodarstva iznosile su 422 milijarde eura, a povećale su se za 9,6 milijardi eura u tromjesečju, odnosno za 30,7 milijardi u razdoblju od godine dana.

U odnosu na BDP financijska imovina hrvatskoga gospodarstva na kraju prvog tromjesečja 2023. iznosila je 579 posto godišnjeg BDP-a, što je smanjenje od 10,7 postotnih bodova u tom tromjesečju i smanjenje od 37,3 postotna boda u razdoblju od godinu dana.

Financijske obveze hrvatskoga gospodarstva u odnosu na BDP smanjile su se za 6,8 postotnih bodova u tromjesečju i za 43,7 postotnih bodova u godinu dana, te su na kraju prvog tromjesečja 2023. dosegnule razinu od 609 posto godišnjeg BDP-a.

Time se nastavilo smanjivanje stanja imovine i obveza hrvatskoga gospodarstva u odnosu na BDP, koje je započelo u drugom tromjesečju 2021. zahvaljujući sporijem rastu njihove vrijednosti u odnosu na evidentan rast tromjesečnog BDP-a, stoji u izvješću HNB-a.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari