Ekološke udruge traže od EK povlačenje odluke o glifosatu

pixabay.com
Herbicidi, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Britanska Zaklada Aurelia, specijalizirana za zaštitu okoliša, i Deutsche Umwelthilfe (DUH) najavili su tužbu protiv Europske komisije zbog obnove dozvole za upotrebu kontroverznog herbicida glifosata.

Organizacije su od Europske komisije zatražile da opozove dozvolu za glifosat, priopćila je Zaklada Aurelia. Najavljuju i pravni postupak protiv obnove dozvole na Europskom općem sudu u Luksemburgu.

Krajem prošle godine, Europska komisija donijela je odluku da se glifosat može koristiti u EU još deset godina, prenosi Hina, budući da članice nisu mogle usuglasiti stavove u žalbenom odboru.

Glifosat je, kako navode udruge, opasan po okoliš, a sumnja se i da je kancerogen. Neovisne studije pokazale su i izravan negativan utjecaj glifosata na zdravlje i životni vijek kukaca oprašivača.

“Totalni herbicid glifosat prijeti bioraznolikosti i pčelama”, upozorila je Zaklada Aurelia.

No, u srpnju prošle godine, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) izvijestila je da nije identificirala neprihvatljive rizike po ljude, životinje i okoliš koji bi doveli u pitanje upotrebu glifosata. Analizu su sastavile zemlje-izvjestiteljice Francuska, Nizozemska, Švedska i Mađarska.

Proizvođač glifosata, njemački Bayer, istaknuo je da nijedna studija provedena u realnim uvjetima nije dokazala vezu glifosata i štete po zdravlje pčelinjih zajednica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari