EU bez dogovora – odluka o herbicidu glifosatu ide na žalbeni odbor

pixabay.com
Herbicidi, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Prijedlog Europske komisije da se produlji dozvola za uporabu glifosata, najčešće korištenog herbicida u svijetu, nije dobio potrebnu kvalificiranu većinu država članica ni za njegovo prihvaćanje ni za odbacivanje i stoga je upućen na žalbeni odbor, izjavio je glasnogovornik Komisije Stefan de Keersmaecker.

Stalni odbor za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje (SCOPAFF) danas je glasao o prijedlogu Komisije, da se produlji dozvola za uporabu glifosata, koja istječe 15. prosinca, do 15. prosinca 2033. godine. Potrebna većina za prihvaćanje ili odbacivanje prijedloga nije postignuta. Stoga će prijedlog koji se temelji na mišljenju Europske agencije za sigurnost hrane biti upućen žalbenom odboru, rekao je de Keersmaecker.

Za odluku je moralo glasati, podsjeća Hina, najmanje 55 posto država članica, odnosno njih 15, koje predstavljaju najmaje 65 posto ukupnog stanovništva Europske unije.

Očekuje se da će Žalbeni odbor o prijedlogu Komisije raspravljati i glasati u prvoj polovici sljedećeg mjeseca. Odluka bi trebala biti donesena najkasnije 14. prosinca 2023. godine. U slučaju da ponovno ne bude kvalificirane većine ni za prihvaćanje ni za odbacivanje, Komisija može samostalno donijeti odluku, jer je riječ o provedbenom aktu.

Takav akt Komisija može donijeti, ali uz kontrolu država članica, koja se ostvaruje kroz posebne odbore u čiji sastav ulaze predstavnici vlada država članica, a predsjedava im predstavnik Komisije. Komisija ima ingerenciju u tom slučaju i da podnese novu izmjenjenu verziju akta.

Uporaba glifosata je vrlo kontroverzna. Međunarodna agencija za istraživanje raka smatra da je glifosat vjerojatno kancerogen za ljude.

S tim stavom se ne slažu Europska agencija za sigurnost hrane, Europska agencija za kemikalije te nacionalna tijela država članica Europske unije, kao ni agrokemijska industrija, koja se snažno zauzima za nastavak uporabe glifosata.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari